Tema: Framtidens seniorer ställer nya krav på bostaden

De kommande åren blir det betydligt fler äldre i Danmark – och de kommer att leva längre. Därför måste bostadsmarknaden rusta sig för att möta de äldres behov av bostäder. I ett nytt online-tema från Troldtekt AB kan du läsa om arkitektur för både de resursstarka seniorerna och dem som behöver mer vård.

17.10.2023

Det finns idag ca 65 procent fler invånare i Sverige som firat sin 60-årsdag än för 50 år sedan. Och om vi vrider klockan ytterligare ett decennium framåt kommer antalet +60-åringar att ha rundat 3 miljoner – mot idag cirka 2,6 miljoner. Så löd bedömningen i en kartläggning från Statistiska centralbyrån (SCB) 2022.

Fler äldre pressar bostadsmarknaden. Det kommer finnas behov av många fler äldreboenden som dels är tillgängliga utan trappor och trappsteg och som har tillgång till service, gemenskap och aktiviteter för de äldre. Enligt Boverket uppgav åtta av tio kommuner 2022 att det kommer att fattas bäldreboenden. 

Flexibla bostäder för livet

Länderna runt Sverige ser liknande trender och lösningen är inte enkel. En sak är de resursstarka äldre som gärna vill flytta in i aktiva gemenskaper. Något annat är den – ofta äldre – gruppen som behöver mer vård i hemmet. Just därför bygger den danska OK-Fonden flexibla bostäder som gör det möjligt att tillbringa många år i ett och samma hem.

Konceptet ”Bostäder för livet” är flexibla seniorbostäder för personer som vill ha möjlighet att bo kvar i det egna hemmet livet ut. Bostäderna byggs i anslutning till vårdhem och de boende kan dagligen nyttja vårdhemmets gemensamma faciliteter som kafé och friskvård.

– Man kan inte se på de här bostäderna att de även kan göras om till vårdhem. Det är vanliga hem, det är bara vissa saker som man har tänkt på, säger Ulrik Ahrendt-Jensen, vd för OK-Fonden, som är en privat ideell omsorgsorganisation.

Ett exempel är breda dörrar, där det inte heller förekommer några nivåskillnader:

– På så sätt är det bostäder som även kan bli en arbetsplats för vårdpersonal periodvis. Man ska bara inte kunna se det. Det kan till exempel finnas dolda stålbågar i taket så att man kan montera en lyftanordning om det behövs.

 

Gemenskap och trygghet

Artiklarna om seniorarkitektur är en del av ett nytt onlinetema från Troldtekt AB, som tillverkar akustiklösningar till bland annat senior- och serviceboenden. Förutom expertintervjuer presenterar temat även lyckade exempel på äldreboenden som är både mysiga, estetiska, funktionella – och innovativa.

Ett exempel på det senare är Sandarnaskolan i Göteborg, där eleverna delar byggnad och gemensamma faciliteter med stadens serviceboende. What! arkitektur, som ritat projektet har lagt fokus på hemtrevlighet och hälsosamma material.

Temat har dessutom fokus på bostäder för äldre med demens. Här påpekar den svenska arkitekten ph.d. och docent i arkitektur och stadsdesign Jonas E. Andersson att arkitekturen ska stödja istället för att stigmatisera.

Det är Skovparken Plejecenter i Ølgod på sydvästra Jylland ett bra exempel på. Här kombineras hemtrevlig och trygg miljö med en hög grad av funktionalitet som är elegant integrerad i designen. Till exempel har man utvecklat en speciell skenlösning för handikapplyftar, där skensystemet är dolt ovanför Troldtekt akustikundertak.

 

En akustiklösning för många behov

Troldtekt akustikplattor är ett populärt val för tak och väggar i seniorbostäder där det vanligtvis finns många behov att tillgodose. Bostäderna ska vara lugna, behagliga och trivsamma. Men de ska även vara hälsosamma att vistas i och enkla att underhålla. Det innebär att byggmaterialen ska vara funktionella, estetiska, robusta och fria från skadliga kemikalier.

Tack vare Cradle to Cradle-guldcertifierade akustikplattor från Troldtekt kan man bocka av alla parametrar på en gång – och samtidigt få stor frihet att skapa rum med karaktärsfull design. 

Besök temasidan om seniorarkitektur