Stjärnorna glänser över Nordens bästa restauranger
Den prestigefyllda Michelinguiden har uppdaterats med både välkända och nya vinnare av stjärnor. I de nordiska länderna lyckas flera av restaurangerna förena gastronomi med en god akustisk atmosfär för gästerna.
Restaurangägare, kockar och servitörer tittade med spänning upp mot scenen i Helsingfors måndagen den 27 maj. Här var den finska huvudstaden värd för utdelningen av de prestigefyllda Michelinstjärnorna till Nordens bästa restauranger. Det fanns både välkända och nya gastronomiska upplevelser på listan.
Totalt 87 restauranger i Danmark, Norge, Sverige, Finland och Island fick i år en, två eller tre stjärnor. 36 restauranger fick Michelinguidens gröna stjärna – formad som en klöver – för särskilt fokus på hållbarhet i menyn.
Restaurangerna får stjärnor för matens kvalitet. Men flera ägare har även lagt vikt vid att erbjuda en bra akustisk atmosfär. Även i år behöll flera danska restauranger med Troldtekt akustiklösningar sina stjärnor – och det fanns även restauranger med bra akustik bland de som fick gröna stjärnor.
Lokala råvaror, bra akustik och vacker utsikt
Här kan du se de fyra stjärnrestaurangerna med Troldtekt som en del av designen:
Domestic i Århus: En stjärna + grön stjärna
Lokala råvaror och stora ambitioner står i fokus på restaurangen på Mejlgade, som i flera år har funnits med i guiden med en stjärna. Vitmålade akustikplattor från Troldtekt är ett genomgående material som används i både restaurangen, ”slyngelstuen” (rövarkulan) och orangeriet.
Substans i Århus: En stjärna
Substans i Pakhusene i Århus Ø siktar högt – både när det gäller den sublima menyn och utsikten över Århus och bukten från 11:e våningen. Ett svart Troldtekt-akustiktak bidrar till att skapa en exklusiv och mysig känsla.
Moment i Rønde: Grön stjärna
I restaurangen på Djursland har omtanke för miljö, människor och djur. Detta avspeglas på menyn, men även på designen med bland annat solceller och isolerande halm. Här finns dessutom Troldtekt-tak i naturträ.
Henne Kirkeby Kro i Västjylland har återigen fått två fina Michelinstjärnor och en grön stjärna. Här har man inte valt Troldtekt i själva restaurangen, men däremot i krogens frukostrestaurang Staldgården.
Flera i guiden kombinerar gastronomi och akustik
Utöver de restauranger som har fått stjärnor bjuder den nordiska Michelinguiden även på flera andra restauranger med bra akustik som en del av upplevelsen.
STUDIO i Köpenhamn
I Carlsbergbyen ligger STUDIO som erbjuder en nordisk meny med global inspiration. Undertaken består av svartmålad Troldtekt som effektivt absorberar ljudet i rummet med högt i tak.
MARK i Köpenhamn
Restaurangen, som ligger på Axeltorv, erbjuder mat med danska råvaror. Interiören bjuder på olika designvarianter av Troldtekt i både naturträ, svart och rött.
Connection by Alan Bates i Köpenhamn
Akustiken är en viktig del av upplevelsen i den lilla exklusiva restaurangen på Østre Farimagsgade. Till undertaket har man valt Troldtekt v-line baserat på den CO2-reducerade cementtypen FUTURECEM™.
Sushi Anaba i Köpenhamn
Kocken Mads Battefeld serverar exklusiv sushi i Nordhavnskvarteret. Det intima stället har svartmålad Troldtekt line, som bidrar till atmosfären och gör det möjligt att prata utan buller.
Tabu i Ålborg
Även här går läcker gastronomi och god akustik hand i hand. Råvarorna är lokala och ekologiska, medan Troldtekts undertak i naturträ bidrar till den goda akustiken.
Human i Göteborg
Human erbjuder läcker säsongsmeny och karaktärsfull design. Troldtekt-tak i ljus natur bidrar till den goda akustiken. Även den övriga inredningen är nordisk med naturliga färger som beige och brunt kombinerat med en djupblå kontrastfärg.
A terre i Köpenhamn
Här upplever gästerna det franska köket, men med inspiration hämtad från flera av världens hörn. Troldtekts akustiktak i naturgrått är en del av designen.
FAKTA: De nordiska Michelin-stjärnorna
- De nordiska topprestaurangerna fick sina stjärnor till årets Michelinguide vid ett event på Savoy-teatern i Helsingfors måndagen den 27 maj 2024.
- I bedömningen av restaurangerna ingår kriterier som råvarukvalitet, hantverk, personlighet i menyn, kvalitet för pengarna och en enhetlig upplevelse vid olika tidpunkter.
- 2024 fick 87 restauranger i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige antingen en, två eller tre stjärnor.