Regnskogen är Svanenmärkt
Børnehuset Regnskoven i Bagsværd är en av landets första Svanenmärkta barninstitutioner, men faktiskt den andra i Gladsaxe kommun. Svanenmärkt byggande är bra för hälsan, miljön och ekonomin.
Mellan de fristående villorna i Bagsværd ligger den nya barninstitutionen Regnskoven som en länga med rummen vända mot lekplatsen åt söder. Huset och lekplatsen delas av de yngre barnen i den ena änden och de äldre i den andra änden. På taket samsas spridda takfönster med solceller och sedum, som tittar ned över takrännan.
Taket är ett fint exempel på att Svanenmärkningen är inarbetad i byggnadens arkitektur, både som helhet och i de små detaljerna. Märkningen betyder att det finns vissa obligatoriska krav, och utöver det ett poängsystem som bl.a. är kopplat till godkända material. Träet ska vara certifierat och hela Regnskoven har byggts i trä, men träet bidrar även till att ge byggnaden sin identitet både inne och ute.
Dagsljus är en annan viktig faktor för Svanenmärkningen, och det märks redan i entrén, där dagsljuset sprids vackert från takfönstren i korridoren och rummen, medan de vanliga fönstren är en fin blandning av stora ljusinsläpp och små fönster i barnhöjd.
Sunda ytskikt
Husets tvärsnitt med överljus och sneda takytor tydliggörs genom användningen av Troldtekt akustikplattor, som syns i både tak och längs väggarna, med en vågrät underkant med trälist. Troldtekt har valts för sina akustiska egenskaper och sin mjuka, textilliknande känsla av trä. Samtidigt är det ett robust takmaterial.
För den Svanenmärkta institutionen ställs höga krav på miljö- och hälsofarliga ämnen i byggmaterial, och därför har man under byggprocessen varit mycket noga med att använda certifierade material som inte avger några hälsofarliga ämnen. Även inventarier är nyinköpta med samma fokus. Arkitekterna vid Ejendomscenteret Gladsaxe Kommune har också arbetat målmedvetet för att skapa bra belysning, bestående av olika typer av armaturer med hög ljuskvalitet som understryker rummens användning och karaktär.