Ett hus för lyckliga barn
Den DGNB-certifierade nya förskolebyggnaden i Bad Bederkesa i norra Niedersachsen i Tyskland är ett riktigt barnparadis med gott om plats i fantastiska lokaler.
Hållbarhet har länge varit en topprioritering i kommunen Geestland, som är en av Tysklands tio största kommuner till ytan. För sitt föredömliga engagemang har Geestland redan tilldelats det tyska hållbarhetspriset Deutscher Nachhaltigkeitspreis 2018 och det tyska lokala hållbarhetspriset ”ZeitzeicheN”.
Kommunen fäste också stor vikt vid hållbarheten vid uppförandet av förskolan Sonnenblume i Bad Bederkesa – som kostade cirka tre miljoner euro – och lät uppföra byggnaden med trästomme. Energiförsörjningen sker via en luftvärmepump, och på sadeltaket har ett solcellssystem installerats. Man har även använt hållbara material på insidan. Den tyska föreningen för hållbart byggande, Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB), har därför gett den nya byggnaden Guld-certifiering.
Gott om plats i den ljusfyllda, nya byggnaden
På cirka 750 kvadratmeter har totalt 75 förskolebarn i olika åldrar gott om plats att leka, stoja och upptäcka. Fönstren som går från golv till tak släpper inte bara in mycket dagsljus, utan genom dem har pojkarna och flickorna också en perfekt utsikt från de generöst utformade rummen. I de ljusa, breda korridorerna, framför de stora glasfronterna, finns det även breda fönsterbänkar i lådform som kan användas som stöd eller sittplatser.
Sluttande tak, trä och glas förhöjer kvaliteten på vistelsen
Mycket glas inne i den nya byggnaden skapar en öppen och transparent känsla. Ljusa träkarmar på fönster och glasdörrar i kombination med vita väggar och ljusbruna golv bidrar till den avslappnade och mysiga atmosfären. Inredningen har även färgade accenter i form av möbler och väggmålningar i varma gula toner – allt i solrosens tecken. De höga rummen känns också mysiga tack vare de delvis sluttande taken med synliga träbjälkar, vilka utgör en vacker kontrast till de vita väggarna. Precis som Troldtekts akustikplattor som använts mellan takstolarna och som också avsevärt ökar kvaliteten på vistelsen i förskolan tack vare sina akustiska egenskaper.