Gul samlingsplats för traktens ungdomar
När det är långt till större städer måste byborna hålla ihop – även ungdomarna. Ungdomshuset Gul Stue är ett tydligt exempel på detta. Programledaren och designern Søren Vester har haft ett finger med i spelet och sett till att allt blivit gult – även Troldtekts akustiktak.
I Sdr. Bork söder om Ringkøbing Fjord har en grupp ungdomar i trakten renoverat en gammal handelsbod och gjort om den till sitt alldeles egna ungdomshus. Och som en extra knorr på det hela är allt gult: väggar, golv, kaffekoppar – till och med Troldtekt-taket.
Den unge idékläckaren bakom Gul Stue är 20-årige Marcus Ottosen. Han berättar:
”Jag tyckte att det saknades en plats för ungdomar där vi kunde träffas och umgås, för att det skulle bli ännu coolare att vara ung här.”
Ungdomshuset Gul Stue ingår i klustersamarbetet Bedst mod West, där fem västjylländska byar gått samman för att skapa liv och aktivitet. Idén om ett ungdomshus fick bra uppbackning – även ekonomiskt från Realdanias pool Underværker. Gul Stue blev också nominerad till det danska näringsdepartementets Landdistriktsprisen 2020 och hamnade på en tredjeplats.
En efterlängtad samlingsplats
När Marcus Ottosen frågade runt vem som ville vara med och starta upp Gul Stue, så nappade 19-åriga Femke Streefkerk.
”Alla mina tjejkompisar gick på ’efterskole’, så det var kul att vara med från början. Vi har saknat ett ställe för ungdomar i området. Annars träffar man inte riktigt någon från de andra byarna. Nu har vi redan lärt känna många.”
Gul Stue riktar sig till alla ungdomar och hittills har man aktiviteter som läxkafé, brädspelskvällar, fredagskafé och söndagsmys.
Ingen hjälp från vuxna
Hösten 2019 fick ungdomarna nycklarna till Sdr. Borks gamla handelsbod. Men så drabbades renoveringen av corona och tog därför lite längre tid än beräknat.
De har lagt timmar efter skola och arbete samt helger på att göra i ordning huset och har i princip gjort allt hantverksarbete själva – inklusive extra isolering, nya golv, Troldtekt akustiktak och inredning.
Det har funnits en bra uppbackning i lokalsamhället.
”Folk har kommit hit med mat till oss, och verktyg har också donerats. Andra har hjälpt till med släpkärra. Många har också kommit förbi för att följa framstegen. Det finns ett stort lokalt stöd och det är det som är unikt med att bo här ute”, säger Marcus Ottosen.
Hjälp från gör-det-själv-kändis
Designern Søren Vester, känd från flera tv-program i Danmark, har följt Gul Stue från start och var även med under en arbetshelg.
”Jag kallades in för att hjälpa ungdomarna att skapa en mötesplats. Vi skulle inte ha en färdig lösning från någon utifrån, eftersom själva skapandeprocessen är lika viktig som slutresultatet. Ungdomarna har använt byggprojektet för att hitta varandra och har verkligen trivts med det”, säger Søren Vester och fortsätter:
”Jag är så imponerad av deras noggrannhet och hur de tog sig an uppgiften. De skulle ta tag i en gammal handelsbod där elledningarna hängde ut ur väggarna och med hål i golvet. Det har de förvandlat till något positivt och en plats där man vill vara. En gemenskap som man är en del av och som växer från dem och för dem.
Det behövdes ett akustiktak eftersom det är många som samlas i Gul Stue och huset har hårda golv. Därför skänkte Troldtekt ett Troldtekt akustiktak som monterades i den gamla handelsboden.
”Under sakkunnig ledning har vi målat akustiktaket gult för att följa temat. Man hör en stor skillnad på akustiken. Ljudet är mycket bättre nu och inte tröttande när ungdomar samlas i olika zoner och pratar”, säger Søren Vester,
Gult är gemenskapens färg
Det var också Søren Vester som fick den galna idén att måla allt gult.
”Han sa det på skoj och alla skrattade först. Men nu har det blivit vårt koncept och vi har i princip lagt beslag på allt gult i området. Så fort folk ser något gult tänker de på oss”, skrattar Marcus Ottosen och tillägger:
”Faktum är att det bara är biljardduken som inte är gul.”