Irländsk cottage style möter nordisk minimalism
Större flexibilitet och kapacitet stod högt på önskelistan för den populära puben Tir Na Nóg i Århus, när ägaren fick möjlighet att bygga ut. Båda önskningarna uppfylldes med en lyckad nytolkning av den klassiska irländska puben.
Den irländska puben Tir Na Nóg i hjärtat av Århus har varit ett populärt ställe i staden i 13 år. Men det faktum att puben hade öppet sent och ofta var fullsatt gjorde det svårt för ägaren Andreas Ruignok att förverkliga drömmen om att kunna visa stormatcher på storbildsskärm och anordna aktiviteter som whiskeyprovningar och föredrag. Så när grannhuset kom ut till försäljning slog Andreas Ruignok till och när bygglovet var på plats satte han igång att utvidga sitt hjärtebarn till ett barkoncept med tre gånger så stor kapacitet.
Två identiteter under samma namn
I den gamla delen av puben har man knappt gjort några förändringar alls. Fasaden har renoverats och huset har döpts om till ”The Tap Room”, men därinne har man bevarat den klassiska inredningen med whiskeytunnor på golvet och souvenirer på väggarna som kommer från en stängd pub i Irland.
Grannhuset däremot har genomgått en stor förvandling. De drygt 300 kvadratmeterna i ”The Merchant Room” är inredda för att vara flexibelt och kunna ändras mellan dag- och kvällsaktiviteter. En tung velourmatta i mitten av lokalen skapar stämning och gör att rummet kan delas upp för olika funktioner. Den främre delen av rummet fungerar som kafé och barbershop på dagen och förvandlas till bar och nattklubb på kvällen. Det finns även plats för de större arrangemangen och för en storbildsskärm.
Den gamla själen finns kvar
Det märks att man har lagt stor kraft på att ge rummet rätt kombination av old school pub-stämning och nordisk enkelhet. Inredningen går i en varm och mörk färgskala som passar fint till det moderna betonggolvet, och det betsade ekträet i den specialtillverkade baren och möblerna samspelar med detaljerna i brunerad mässing och pulverlackad stål.
– ”The Merchant Room” är en nytolkning av den klassiska puben. Vi har försökt bevara Tir Na Nógs själ, men samtidigt sätta en mer sofistikerad prägel på den här delen, säger arkitekten Mikkel Lang Mikkelsen, som har ritat ombyggnaden.
Fokus på struktur och sinnlighet
För att uppfylla myndigheternas krav på ljud- och brandsäkerhet har väggarna byggts med två lager fibergips, som är isolerade i ett hölje. Det innebar en utmaning för arkitekten som funderade över hur man skapar en ”old school-känsla” i ett rum med nya, vita väggar.
– Vi började med att leka lite med ytor, struktur och ljus för att se hur vi skulle kunna tillföra ett mått av taktilitet. Tillsammans med Boligmaleren kom vi fram till en spännande lösning ‒ vi valde att lägga murbruk på väggarna på ett sätt som gjorde att vi fick fram intressanta krumelurer, berättar Mikkel Lang Mikkelsen och tillägger:
– Det häftiga är att det samtidigt passar riktigt bra ihop med strukturen i akustikplattorna från Troldtekt.
Ett enkelt val
Plattor från Troldtekt har monterats i taket i stora delar av den nyrenoverade lokalen. För när det händer saker samtidigt i baren, kaféet – och då och då på den lilla scenen – är det viktigt med bra akustik. Bakom en dörr av träpaneler, som bara kan öppnas med ett särskilt kort döljer sig ett ”hemligt” rum, som är tänkt att användas till privata aktiviteter som svensexor och whiskeyprovningar. De antracitgrå plattorna från Troldtekt bidrar till att skapa en intim atmosfär i VIP-lokalen, som med betsat ekträ, läder och en vägg med lyxig whiskey ger en äkta herrklubbskänsla.
För Mikkel Lang Mikkelsen var valet av takbeklädnad inte särskilt svårt.
– Det är svårt att hitta en produkt som kan konkurrera med Troldtekt när det gäller akustiska egenskaper. Och så passar det bra ihop med träet som är det genomgående materialet. Vi funderade över hur vi skulle kunna ge plattorna en mer exklusiv look, och här fungerar det fantastiskt bra med ekträlister i skarvarna.
– Av praktiska skäl valde vi plattor som är 60 centimeter breda, så att de passar modulerna i vår whisky-hylla. Det gör att listerna följer med ner i karmarna och skapar därmed ett harmoniskt uttryck, säger arkitekten, som ser fram emot att både stamgäster och nya besökare ska börja använda de nya faciliteterna.