Ett levande laboratorium för hållbarhet
I Berlin har en traditionell betongbyggnad omvandlats till världens första kunskapscentrum med inriktning på Cradle to Cradle-konceptet. C2C LAB har utformats med hälsosamma, cirkulära material. Bland annat används flera akustiklösningar från Troldtekt på tak och väggar.
C2C LAB ligger i en byggnad från 1986 i stadsdelen Prenzlauer Berg i Berlin. Här kan arkitekter uppleva och experimentera med Cradle to Cradle-certifierade byggmaterial och cirkulära materialflöden. I byggnaden hålls en mängd utbildningar, guidade visningar, expertforum, seminarier och workshops. Dessutom är byggnaden i sig ett bra exempel på hur man kan integrera sunda, hållbara material i äldre byggnader.
Ursprungligen var byggnaden en så kallad "Plattenbau" med stora, prefabricerade järn- och betongelement – en byggnadsstil som var vanlig under DDR-tiden. Idag är lokalerna inredda med gröna väggar som renar luften, mattor som binder partiklar och kontorsmöbler som inte bara är hälsosamma för människor utan också för miljön.
På tak och väggar har man monterat olika varianter av Troldtekt akustikplattor, som är Cradle to Cradle-certifierade på silvernivå. Konferens- och mötesrum har Troldtekt-tak i färgen naturträ, medan andra mötes- och kontorslokaler har väggar med grå Troldtekt-plattor och en spännande kombination av akustikplattor i naturträ samt målade plattor i vitt och grått.
I den grundliga renoveringen har byggnadens bottenvåning gjorts om. De gamla väggarna revs, och med hjälp av glasväggar har man skapat åtta lokaler som är lättare och mer öppna. Gamla skadade golv togs bort och ersattes med mattor och hårda golv. För att få in naturligt ljus i byggnaden gjordes fönsterpartierna större och ersattes med fönstersystem.
Behov av hållbar innovation
Det har varit en tydlig ambition att C2C LAB ska gå i bräschen för användning av sunda byggmaterial. Allt material som använts i det 400 kvadratmeter stora C2C LAB lever därför upp till Cradle to Cradles kriterier för hälsosamma produkter som kan återgå till naturen eller återanvändas i nya produkter. Även arbetsmetoderna under renoveringen uppfyller Cradle to Cradles hållbarhetskriterier. Det innebär bland annat att inga material har fästs med lim eller skum.
– Vi är stolta över att ha genomfört den första fastighetssaneringen i världen enligt Cradle to Cradle-kriterierna med C2C LAB, och på så vis kunnat visa hur Cradle to Cradle fungerar i praktiken. Därmed har vi skapat ett unikt flaggskeppsprojekt som förhoppningsvis kan inspirera många fler, säger Tim Janßen, vd och styrelsemedlem i Cradle to Cradle e.V. som står bakom projektet.