Urban omvandling – Biblioteket i Herning

Det nya huvudbiblioteket är ett mentalt andningshål som tilltalar alla åldersgrupper.

Troldtekt Herning Library SE
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

Tidigare låg biblioteket i Herning i utkanten av staden och var därmed inte särskilt synligt i invånarnas vardag. Efter 40 år var det även behov att förnya de fysiska ramarna. Därför var det självklart att flytta in alla aktiviteter till centrum och samtidigt tänka om när det gäller bibliotekets funktioner.

Istället för att bygga nytt valde stadsrådet att låta kreativa arkitekter omvandla en tråkig kommersiell fastighet på gågatan till ett visionärt kulturhus. Allt överflöd togs bort från den ursprungliga byggnaden och endast de bärande betongkonstruktionerna samt våningsplanen bevarades. Samtidigt sågades stora fyrkantiga hål ut mellan bottenvåningen och källaren för att få in mer ljus och volym i rummen.

Resultatet blev ett mycket vällyckat bibliotek och mötesplats som har varit en stor succé från dag ett. Idag framträder byggnaden i en helt ny form. Fasaderna mot omvärden är stängda med stora mängder glas. Tillsammans med horisontella band i rostrött cortenstål bidrar det till att ge huset en stark visuell identitet. Framför fasaden till entrén finns en mindre plats där det ofta är marknad och massor av liv.

 

Rå konstruktion och sofistikerad inredning

Huset har totalt fyra våningar som vackert binds samman av en cirkulär trappa med en elegant finish i trä. Stämningen i biblioteket präglas av den informella inredningen och husets robusta uttryck. Det finns inga stela avdelningar eller krav på dämpat tal. Gatuplanet är som ett offentligt rum i staden där allt kan hända och där alla ska känna sig välkomna. Det har ställt stora krav på akustisk reglering, och det har lösts genom att delvis klä taket med grå Troldtekt med fin struktur som harmonierar fint med de övriga materialen.

Ett stort takfönster släpper in massor av dagsljus i huset och skapar på så sätt en form av centrum. Här finns en bred sittrappa att uppehålla sig i och den leder även ner till Dybet, där 90 procent av bibliotekets material finns. På första våningen finns en rad flexibla rum i olika storlekar som kan användas för mötesrum, studierum och föreläsningar. Överst ligger administrationen med utsikt över staden.