Ett upplevelsecenter fyllt av liv

Med trä som centralt byggmaterial öppnar World of Volvo inte bara dörren till ett historiskt företag, utan även till en av de största arkitektoniska upplevelserna i Göteborg.

Troldtekt akustikplattor har unika ljudabsorberande egenskaper och säkerställer bra akustik i t.ex. kontorsbyggnader

Interaktiva utställningar, unika konserter och utsökta smakupplevelser. Det är mycket mer än Volvos världskända fordon som står i fokus i Göteborgs nya upplevelsecenter World of Volvo.

Med trä som det viktigaste strukturella elementet förenar det 22 000 kvadratmeter stora upplevelsecentret den vilda svenska naturen och konceptet ”allemansrätten” med moderna arkitektoniska uttryck och kompromisslös design.

 

Trä i stor skala

Bakom World of Volvo står den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects, som med detta projekt har tänjt på gränserna för träbyggnation i stor skala. Genom att använda så kallad beräkningsparametrisk design har det varit möjligt att utmana materialets normala begränsningar och experimentera med höjd, geometri och konstruktion.

Huvudkonstruktionen av limträ och plywood har designats som tre trädstamsliknande pelare som tillsammans bär upp den stora takkonstruktionen som en trädkrona och ger en varm och naturtrogen känsla – både inne och ute.

I centrumets kärna uppmuntrar materialet till att gå på upptäcktsfärd i både permanenta och tillfälliga utställningar som bland annat fokuserar på hur Volvo genom sina innovationer har spelat och fortfarande spelar en roll i samhället och dess utveckling.

 

Troldtekt bidrar till ett enhetligt uttryck

När man rör sig runt i byggnaden kommer man att se att träet inte bara spelar en viktig roll i de bärande konstruktionerna.

I restaurangen, mötesrummen och de öppna korridorerna har man monterat Troldtekt akustikplattor i naturträ, som förutom sina uppenbara akustiska fördelar bidrar till rummets helhetsintryck och bidrar till att sätta fokus på träbaserade material från Skandinavien.