Från renoveringsobjekt till harmoniskt hem
Under ett och ett halvt år har Nadja Fischer och Thomas Krogh totalrenoverat sitt hem i Viby utanför Århus. På sitt Instagram-konto har paret delat med sig av både stora och små framsteg. Samtidigt har de medverkat i en programserie på Danmarks Radio.
Sedan paret Nadja Fischer och Thomas Krogh fick nycklarna till sitt nya hem har det krävts en stor dos företagsamhet och smarta idéer. En murmästarvilla med perfekt läge i Viby utanför Århus, men också med så allvarliga sättningsskador att huset närsomhelst hade kunnat rasa.
– Det var ett medvetet val att köpa ett renoveringsobjekt. Thomas är snickare och vi vill gärna sätta vår egen prägel på huset. Vi började i källaren, men där kunde vi bara reparera en meter åt gången på grund av risken för att huset skulle störta samman, berättar Nadja.
Med tålamod och uppfinningsrikedom blev källaren färdigrenoverad och paret flyttade in i den medan de fortsatte att renovera resterande våningar. Källarvåningen är utformad som en enrummare, som de på längre sikt planerar att hyra ut.
Den som är intresserad kan följa processen på parets Instagram-konto @bygoghyg, där de lägger upp före-, under- och efterbilder och beskrivningar. Danmarks Radio har också följt Nadja och Thomas och fem andra par i deras renoveringsarbete för en ny programserie.
Färger och organiska material
Huset har en golvyta på 64 kvadratmeter och tre våningar med snedtak högst upp. Ända från början har paret, som ursprungligen kommer från Västjylland, varit noga med att välja miljövänliga material som ger ett bra inomhusklimat. Samtidigt har de lagt stor vikt vid det estetiska.
– Vi vill gärna bevara den ursprungliga stilen och atmosfären i äldre murmästarvillor. Samtidigt gillar vi färg och vill använda det för att skapa kontraster mot det grova betonggolvet, takets rustika struktur och de putsade väggarna. Resultatet är ett varmt, harmoniskt och hemtrevligt hus, säger Nadja Fischer, som hittar inspiration på sociala medier där hon följer med i de senaste inredningstrenderna.
Till källartaket har de valt en mörkgrå variant av designtaket Troldtekt line med längsgående spår på ytan. Taket består av trä, vilket stämmer väl överens med parets fokus på miljö och organiska material. Nadja Fischer berättar att de planerar att installera Troldtekts akustiktak på de andra två våningarna när de kommer så långt i renoveringsarbetet.
– Till en början var det Thomas som föll för Troldtekts tak, men när jag såg alla olika designlösningar var jag helt med på idén. Nu när innertaket sitter på plats är vi otroligt nöjda båda två! Förutom den rent estetiska effekten märker vi stor skillnad på akustiken. Här finns många hårda ytor och nu har vi fått betydligt behagligare ljud i rummet. Man hör stor skillnad på före och efter, säger Nadja Fischer.