Designern Søren Vester har tagit den gamla prästgården in i en ny tidsålder
Søren Vester testar sina designidéer i den löpande renoveringen av hemmet i danska Thise. Nyligen lät han installera ett akustiktak av typen Troldtekt v-line med plattor baserade på den nya cementtypen FUTURECEM™.
Søren Vester är en dansk designer känd från flera TV-program. Dessutom driver han det egna företaget ’Vesters Workshop’, där han hjälper bostadsägare att designa sina drömhem.
Privat bor Søren och hans familj i en gammal prästgård från 1896 i byn Thise vid Limfjorden, och här är det alltid nya projekt på gång.
– Renoveringen har pågått i snart 14 år. Vi har renoverat och isolerat i stort sett hela huset, förutom de murade väggarna. Vi har tagit den gamla byggnaden in i en ny tidsålder och gjort allting så underhållsfritt som möjligt, säger Søren Vester.
Hårda material gav dålig akustik
I det öppna köket/vardagsrummet och det kreativa kontoret har familjen ofta gäster, så här blir det mycket prat, skratt och diskussioner. Men med hårda material som betonggolv och råa väggar kommer dålig akustik som ett brev på posten. Därför valde Søren att montera Troldtekt akustikplattor i serien v-line.
– I samband med renoveringen av övervåningen installerade vi även akustiktak, och den behagliga ljudmiljön gjorde att vi började sitta däruppe och jobba. Trots att det egentligen var köket som stod på tur valde vi att i stället prioritera akustiken i den kombinerade köks-/vardagsrumsdelen och kontoret, säger Søren, och fortsätter:
– Jag älskar vårt betonggolv, där hunden kan springa omkring och vi kan gå in och ut även med gummistövlar. Nu när akustiken regleras via hela takytan kan vi sitta 10 personer och äta utan att det blir svårt att höra vad alla säger. Även personer som använder hörapparat upplever en stor skillnad, eftersom det inte ekar lika mycket.
Ett genomtänkt materialval
Søren Vester valde Troldtekt akustikplattor baserade på cementtypen FUTURECEM, som har 30 procent lägre koldioxidavtryck än traditionellt cement. Troldtekt akustikplattor baserade på FUTURECEM har en signifikant minskad koldioxidavtryck, og totalt under produktens livscykel är koldioxidavtrycket 26,4 procent lägre än för Troldtekt baserat på grå cement. Tillverkningen på Troldtekts fabrik i Troldhede sker med 97,8 procent förnybar energi.
Att bygga hållbart är ett krav för Søren Vester:
– Det är en självklarhet. Det är viktigt att använda material som håller länge och inte innehåller skadliga kemikalier. Materialet ska vara ärligt hela vägen, och med Troldtekt baserat på FUTURECEM blir koldioxidavtrycket dessutom lägre.
Design som håller i längden
Troldtekt v-line tillför diskreta v-spår längs takytan. Søren Vester har valt ett tak i den naturliga färgen från cementtypen FUTURECEM, som bland annat innehåller kalcinerad lera.
– Den gråaktiga färgen skimrar och har ett grövre uttryck som ger edge åt den gamla prästgården och skapar en snygg kontrast till bjälkarna i taket. Det får inte bli för puttenuttigt – ju enklare desto bättre, säger designern.