Gigantium
Gigantium är ett idrotts- och kulturcenter i Ålborg, som består av en sporthall, en idrottshall och två ishallar. Den nybyggda simhallen ger hela anläggningen en yta som är 35 000 m2.
I Gigantiums nya simhall kan man uppleva otroligt vackra soluppgångar, särskilt under vintermånaderna. Ljuset fyller långsamt rummet och dagens första solstrålar träffar vattnet och väggarna i det stora öppna rummet. Ljusreflexerna från vattnet kastas upp mot den stora takytan och de kraftiga limträspärrarna som spänner över bassängerna. Den lågt stående solen skiner i några minuter tvärs igenom hela den stora byggnaden, som har samma volym som en mindre katedral. Sådan är arkitekturen när den är som bäst.
Sammantaget är ljuset en av de viktigaste byggstenarna i det här projektet. Den stora glasfasaden mot öster är en del av byggnadens böljande form och den ger massor av dagsljus och utsikt. Perforerade sinusplattor fungerar som en lätt gardin som filtrerar det skarpa ljuset. Mot söder är fasaden mer stängd på grund av det stora heltäckande taket som går nästan hela vägen ner till marken med sin breda takfot. Den skyddar mot solen samtidigt som man kan njuta av utsikten genom glaspartierna längs hela byggnaden. Mot väster öppnas fasaden upp i full höjd intill barnbassängerna.
De övriga byggnaderna i Gigantium är mer inåtvända, på grund av sina funktioner som ishall och sporthall/konsertlokal. Därför är det verkligen ett stort plus för hela anläggningen att simhallen öppnas upp mot utsikten och landskapet. Samtidigt ger byggnadens böljande fasad en tydlig visuell profil, som är lätt att känna igen på långt håll. Gigantium har fått ett tydligt ansikte utåt, som signalerar dynamik, sport och lek på ett mycket övertygande sätt.
Den stora vågformen
Det är arkitektbyrån Kjaer & Richter, som har utformat den vågformade byggnaden och man känner verkligen deras engagemang i både helheten och detaljerna. Utvändigt är fasaderna klädda med plattor av aluminiumkomposit som ger byggnaden en snygg finish och som speglar himlens färger, och därmed framhävs vågformen, som kulminerar över bassängerna.
Simhallen är uppdelad i två delar – en funktionsdel och en vattendel. Funktionsdelen bildar en rygg mot ishallen och den nya foajén. Här finns simhallens alla servicefunktioner, som biljettförsäljning, kafé, omklädningsrum och wellness. Vattendelen vetter ut mot landskapet mot söder och öster och här finns alla bassängerna.
Troldtekt tar udden av oväsendet
Det finns fyra huvudbassänger, varav tre ligger under det stora enhetliga taket. Mot öster ligger hoppbassängen med Nordjyllands enda femmeters inomhustrampolin och i nära anslutning ligger en stor tävlingsbassäng med de obligatoriska 25-metersbanorna. En mindre varmvattensbassäng ligger mot söder och barnavdelningen med en stor vattenrutschkana och elefantdusch ligger längst bort mot väster.
I mitten ligger en familjebastu i fin platsgjuten betong som utgör en utsiktsplats med utsikt över hela simhallen. Wellnessavdelningen ligger lite undanskymd på översta våningen och innehåller bland annat spabad, bastu, ångbad och kallvattenkar. Här finns även konferenslokaler med plats för större sällskap.
Morten Hvilsom Larsen är ledare för simhallens dagverksamhet och han är väldigt nöjd med de nya ramarna: ”Våra livräddare uppskattar verkligen att arbeta i de fina rummen och man har gjort mycket för att skapa en bra överblick i hela hallen. Förr i tiden var akustiken ofta ett problem i simhallar men här har vi som tur är valt cementbunden träull i både tak och på delar av väggytorna. Det minskar oväsendet betydligt, vilket har stor betydelse för både personalen och gästerna.”