Børnegården Bison: rund och byggd av återvunna fynd

Med en filosofi om att bygga så lätt och så lite som möjligt har Sweco Architects fokuserat på att skapa en form och en konstruktion med minimalt koldioxidavtryck. Här kan du läsa vilka tankar som ligger till grund för den cirkelformade förskolan Børnegården Bison i Gl. Rye, Danmark.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i barninstitutioner

Helt rund och byggd i trä. Det är i korta drag beskrivningen av Børnegården Bison i Gl. Rye, Danmark, som varje dag utgör ramen för 130 förskolebarn.

Bakom den speciella konstruktionen står Sweco, som i form av både arkitekt och ingenjör har haft i uppdrag att skapa en modern förskola med ett minimalt koldioxidavtryck. En uppgift som har krävt lite annorlunda metoder. Det berättar Tina Lind, arkitekt och kreativ chef för inlärning och fritid hos Sweco:

— När man ska bygga hållbart, och när man bygger förskolor, är det helt avgörande att ha en så effektiv byggnad som möjligt med en mycket låg brutto-/nettofaktor där de flesta kvadratmeter är till för barnen. Detta löses tack vare den runda formen, eftersom cirkeln är den mest kompakta formen som finns och korridorytorna kan reduceras till ett minimum, förklarar hon och fortsätter:

— Under de senaste åren har man blivit bättre på att bygga i träkonstruktioner, och därför var det naturligt för oss att titta i den riktningen eftersom det är mindre koldioxidkrävande än andra alternativ. Vi valde den runda formen eftersom den är så effektiv och har minsta möjliga fasad. Man kan säga att det är pragmatism som möter drömmen om en rund byggnad, säger Tina Lind.

Välkända material i nya ramar

Under processens gång har hållbarhet varit en designparameter på samma nivå som den pedagogiska idégrunden. LCA-screening har löpande genomförts på projektet, liksom arbete med variansstudier i samband med materialvalen, och det har varit en kontinuerlig balansgång mellan material med lågt koldioxidavtryck och material med låga drifts- och underhållskostnader.

— För att se till att avtrycket blir så lågt som möjligt måste vi undersöka alla möjligheter. I det här projektet har det bland annat inneburit att vi har tittat efter redan befintliga material som vi kunde återanvända i det nya projektet, säger Tina Lind och fortsätter:

— Helt konkret har vi fått en massa röda återvunna stenar från ett gammalt Per Kirkeby-monument och 3 800 återvunna tegelstenar från en gammal tandläkarbyggnad på Virring Skole för uppbyggnad av innerväggarna. Dessutom har vi utarbetat en inventariestrategi där vi har återanvänt och renoverat inventarier från den gamla förskolan, så att allt som gick att återanvända faktiskt återanvändes.

På önskemål från byggherren vitmålade Troldtekt akustikplattor baserade på FUTURECEM™ monterats i taket. FUTURECEM är en cementtyp med en andel kalcinerad lera och kalkfiller som ger ett minskat koldioxidavtryck jämfört med traditionell cement och därför passar in i arkitektbyråns filosofi för projektet.

— Från byggherrens sida har man velat skapa en ljus byggnad och samtidigt använda Troldtekt för att skapa god akustik. Lösningen blev de vitmålade Troldtekt-plattorna i taken, som både släpper in ljuset och skapar en lugn kontrast till det röda teglet, berättar Tina Lind.

De målade Troldtekt akustikplattorna baserade på FUTURECEM har ett koldioxidavtryck som under produktens hela livscykel är 34 procent lägre än för målade Troldtektplattor baserade på traditionell vit cement.

 

Läs mer om fördelarna med FUTURECEM

Hållbarhet på flera nivåer

På Sweco är de nöjda med hur Børnegården Bison ser ut idag. Den slutliga LCA-beräkningen slutade på 8,79 kg/CO2/m2/år, och även om det i dag kanske inte låter lågt ska man komma ihåg att Børnegården Bison ritades 2022, då de första LCA-kraven ännu inte hade trätt i kraft.

— Det var redan från början ett pilotprojekt, och vi gick in i det utan att veta hur lågt koldioxidavtryck vi skulle kunna komma ned till. Vi har haft möjlighet att testa material, metoder och former och jag tycker att vi har levererat ett stycke byggnadskonst – alltså något som är vackert men också möjligt att genoomföra. Och det kan vi verkligen vara stolta över.

Lärdomarna från detta projekt tar Sweco med sig vidare – och de kommer definitivt att behövas. Enligt Tina Lind går det nämligen bara åt ett håll när vi talar om koldioxidiavtrycket för byggnader.

— Det är min erfarenhet att vi har en del ambitiösa politiker som verkligen vill få saker gjorda på det här området och som tar det på allvar. Det ställer krav på oss och vi måste snabbt anpassa oss, men det är väldigt roligt att se att det går så fort att implementera åtgärderna, för det är nödvändigt.

Samtidigt ställer hon frågan om hur vi definierar hållbarhet i byggbranschen:

— Just nu pratar vi mycket om material med lågt klimatavtryck och om vi räknar det i koldioxid som vi gjorde på Børnegården Bison så finns det några naturliga val att göra. Omvänt kanske många av de byggnader vi bygger idag inte håller lika länge som de vi byggde för 100 år sedan. Ett holistiskt perspektiv med fokus på både det kortsiktiga och det långsiktiga miljöavtrycket är viktigt, avslutar hon.

För i dag – och förhoppningsvis i många år framöver – står Børnegården Bison dock stadigt planterad i det natursköna området vid Himmelbjerget.

 

Läs mer om Børnegården Bison

Tina Lind, arkitekt och kreativ chef för lärande och fritid på Sweco Architects