Rum för möten mellan generationer
Huset Nyvang består av tre enheter: ett ”bostadskvarter” med boenheter för vårdtagarna på äldreboendet, en servicebyggnad och den integrerade förskolan, där den sistnämnda har plats för cirka 130 barn i åldrarna 0–5 år. Syftet har varit att binda samman enheterna på bästa möjliga sätt och att skapa ramar för samvaro, aktivitet och gemenskap över generationerna. Därför har centrala faciliteter som kök och orangeri placerats mellan de två enheterna, med möjlighet att öppna upp åt båda håll.
– Det är oftast barnen som hälsar på hos de äldre. Inomhus kan de till exempel mötas i orangeriet, där barnen kan måla eller ha andra typer av aktiviteter. Utomhus använder barnen gångvägarna mellan boenheterna som utflyktsmål, berättar Kristina Møller Hansen.
Gemensamt för mötesplatserna är att de ger barnen möjlighet att utveckla sig kreativt och aktivt, medan de äldre kan välja att delta eller observera. Det är det delvist övertäckta torget ett bra exempel på. Detsamma gäller upplevelsestigen som förbinder boenheterna. Det finns både sensoriska trädgårdar och fruktträdgårdar till stor glädje för båda generationerna.
– Önskemålet har varit att skapa miljöer som inbjuder till liv. Även om de äldre inte deltar aktivt skapar det stor livsglädje för dem att kunna observera aktiviteten på avstånd, berättar Kristina Møller Hansen.
Ett lekfullt uttryck
På förskolan har det varit viktigt att skapa ett lekfullt och omväxlande arkitektoniskt uttryck. Byggnaden vrider sig åt olika håll och bildar invändigt små lekfickor, som bland annat används till bollhav och spelrum. Förskolan och daghemmet förbinds av en central hall med olika temarum.
– Rummen har olika rumshöjd beroende på hur många människor de är avsedda för. Utifrån liknar det arkitektoniska utlöpare, som tillsammans med fönster i skiftande höjd understryker det lekfulla uttrycket, berättar Kristina Møller Hansen.
Stora glaspartier suddar ut den traditionella uppdelningen mellan ute och inne. Samma effekt har de många övertäckta terrasserna, som förbinder daginstitutionens grupprum med lekområdena utomhus.
Ljust, modernt och robust
Till skillnad från äldreboendet, som präglas av hemtrevnad och igenkänning till gagn för de demensdrabbade boende, har man på förskolan fokuserat på att skapa ett ljust och modernt uttryck. Den stilrena designen bryts bara av de färgglada linoleumgolven.
– Det är en gammal föreställning att förskolor ska likna ett nöjesfält. Barnen ska ha möjlighet att göra rummen till sina egna med teckningar, material och andra egna skapelser – därför har väggar och tak hållits enkla och ljusa, berättar Kristina Møller Hansen.
I materialvalet har robusthet varit en viktig parameter, eftersom miljön måste hålla för barnens vardag. Alla material är slitstarka, samtidigt som de skapar ett bra inomhusklimat. Därför sitter även akustikplattor från Troldtekt i tak och på flera väggar på förskolan.
– Barnen både rör sig och låter mycket. Det kräver rum med god akustik. De ljusa akustikplattorna skapar en elegant helhet som präglar hela förskolan – framför allt i aktivitetsrummen, där de går ända ned till golvet. Samtidigt skapar de ett bra akustiskt inneklimat som understödjer barnens lek, berättar Kristina Møller Hansen.