Holz und nachhaltige Lösungen sind attraktiv für Designer
Hållbarhet, gemensam användning av vardagsföremål och en fascination för naturmaterial. Det är några av framtidstrenderna inom inredningsdesign, enligt Andrej Kupetz, German Design Councils CEO.
Varje år delar rådet ut det prestigefyllda German Design Award.
Sedan 2012 delar German Design Council ut German Design Award till ”projekt som representerar banbrytande bidrag till det tyska och internationella designlandskapet”, som uppdragsbeskrivningen lyder på rådets hemsida.
Flera akustiklösningar från Troldtekt har redan vunnit priset, t.ex. designlösningen Troldtekt® romb. För German Design Award 2020 finns hela serien med Troldtekt designlösningar bland de nominerade produkterna.
Naturmaterial ges uttryck i designen
Trä är det viktigaste materialet i Troldtekts akustiska paneler – och enligt German Design Councils CEO Andrej Kupetz vinner naturmaterialen i allmänhet mark i nomineringarna.
− Just nu är naturliga och obehandlade material som trä, läder, ull, filt, rotting och natursten mycket populära, som svar på vårt behov av jordnära originalitet, klarhet och en återgång till det väsentliga, säger han.
− För närvarande är det vanligt att formgivarna använder sig av trä, som väcker fascination både som naturmaterial och som designkomponent. Träets ådring och nyans ger ett mångsidigt designelement och inspirerar formgivarna att klara sig utan andra färger och mönster, för att betona träets inneboende skönhet och allsidighet.
Tydliga uttryck och hållbarhet
Enligt Andrej Kupetz är ”tydliga uttryck” en annan stark trend inom inredningsarkitektur och planering.
− En av trenderna i inredningsdesign är önskan att vara tydlig, vilket även kommer till uttryck i designvärlden: mustiga, intensiva färger och effektfulla geometriska mönster sätter en ton som inte kan undgås.
− Men det blir även aktuellt med enkelhet och minimal användning av färger, som i den skandinaviska inredningsstilen. Gradienttoner blir accentuerande och skapar fina övergångar mellan materialitet och transparens. Hårda material blir mjuka: frostat glas och oglaserad keramik ger en känsla av lätthet och en autentisk taktil upplevelse, säger Andrej Kupetz.
Han tillägger att hållbarhet är högt prioriterat sedan många år, vilket kommer till uttryck i inredningsarkitektur och design i allmänhet:
– Till exempel handlar många projekt om ett innovativt sätt att använda vardagsföremål, där fokus inte är själva ägandet, utan snarare gemensam användning av föremålen.
– Vi har också lagt märke till ett långvarigt, intensivt utforskande av material- och produktionsprocesser. Många formgivare experimenterar med återvinningsbara material och småskaliga produktionsprocesser som är mindre energikrävande. Och på senare tid har Industry 4.0 gett upphov till digitaliserad produktion och nya processer som 3D-tryck och batchproduktion av enstaka delar.
Om German Design Award
- Priset delas ut av German Design Council, som etablerades 1953 på initiativ av den tyska Förbundsdagen.
- German Design Awards delades ut första gången 2012.
- Priset delas ut till designprojekt i två olika sektioner: Sektionen Excellent Product Design (utmärkt produktdesign) innehåller 33 kategorier, och sektionen Excellent Communications Design (utmärkt kommunikationsdesign) innehåller 22 kategorier. År 2017 lade man till Universal Design (universell design) som övergripande kategori.
- Fler än 5 400 projekt från 63 länder deltog i tävlingen 2019.
- En internationell jury utvärderade bidragen, delade ut 50 guldpriser och valde 841 vinnare i de 55 kategorierna.