De höga koldioxidutsläppen vid cementproduktion beror på själva tillverkningsprocessen, där olika material värms upp till mycket höga temperaturer i en ugn för att framställa cementklinker. Under processen, som kallas kalcinering, frigörs den koldioxid som förekommer naturligt i kalken. Kalcineringen står därmed för drygt hälften av klimatavtrycket för cement.
– Det går inte att minska utsläppen från själva kalcineringen, men man kan minska mängden cementklinker i den färdiga cementen, förklarar Michael Lundgaard Thomsen.
Tidigare har det emellertid inte varit möjligt att ersätta en särskilt stor del av klinkerinnehållet i cementen utan att det går ut över cementens styrka. I så kallad BASIS-cement har man ersatt 15 procent av klinkern med kalkfiller, men det är svårt att öka andelen ytterligare – utan att kompromissa med styrkan. Samma sak gäller om man ersätter klinker med bränd lera.
– En annan utmaning med att hitta ersättningsmaterial till klinker är att vi också måste se till att det finns i så stora mängder att vi kan uppnå tillräcklig leveranssäkerhet under de kommande åren, säger Michael Lundgaard Thomsen.