De senaste åren har Martha Lewis emellertid upplevt en snabb utveckling inom byggbranschen. I allt fler projekt konstrueras byggnaderna till exempel för att kunna monteras isär och återanvändas när de nått slutet på sin livscykel. Och hon tror att den här utvecklingen kommer att öka under de kommande åren:
– I några projekt har vi arbetat med ”Design for Disassembly” – byggnader som kan monteras isär – och här ser vi klart och tydligt ett ökat intresse. Och med nästa steg i EU-taxonomin, som trädde i kraft 2023, kommer det att öka ytterligare, säger hon.
Taxonomin, som ska främja hållbara investeringar, ställer krav på rapportering och dokumentation som måste uppfyllas för att en investering ska få kallas cirkulär.
Men för att byggnader och byggmaterial ska kunna plockas isär krävs det nya sätt att bygga på. De nya metoderna skulle kunna gynna både byggnadernas användare och klimatet:
– Ofta är det inte byggmaterialen i sig som är problemet, utan de produkter som används för att fästa eller sätta ihop dem. De kan antingen innehålla problematiska ämnen eller göra det svårt att montera isär byggnaden igen. Om vi i stället monterar byggmaterialen mekaniskt slipper vi farliga ämnen och dessutom blir det enklare att återanvända materialen – det vinner alla på, säger hon.
I dag kan det vara svårt att välja ”rätt” byggmaterial som har enbart positiva effekter på miljö, klimat och människor:
– Det är lätt att hamna i en situation där olika perspektiv ställs mot varandra. Som att ett byggmaterial kanske har ett lågt klimatavtryck, men i gengäld innehåller farliga ämnen. Då måste man väga fördelarna mot nackdelarna, säger hon.