En framtid med biobaserade byggmaterial

Lera, halm, ålgräs och tång. Det är några av de biobaserade material som – utöver den ökande användningen av trä – kan komma i fråga när byggherrar och rådgivare planerar framtidens byggande. Det kan vara en bra idé att fundera över alternativa material av hänsyn till både miljön och användarna.

10.10.2024

Här i artikeln kan du läsa om ett biobaserat byggsystem. Följ med till danska och tyska byggnader där de biobaserade materialen bidrar till ett bra inomhusklimat i kombination med bland annat Troldtekt cementbunden träull.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Feldballe Friskole på Djursland

Bra isolering, bättre inomhusklimat och lokal produktion. Det finns många fördelar med de biobaserade byggmaterialen som sakta men säkert blir allt vanligare som alternativ till exempelvis klassiska tegelstenar.

I Feldballe på Djursland (Danmark) har den lokala friskolans tillbyggnad med en undervisningslokal för fysik, kemi och naturvetenskap byggts av noga utvalda material som är producerade med omtanke om både miljön och människor. Skälet till detta är framför allt samarbetet mellan skolan, Henning Larsen Architects och EcoCocon Danmark.

– Med vårt byggsystem, som vi bland annat har använt till tillbyggnaden av Feldballe Friskole, kan vi bidra till att uppföra byggnader av förnybara, ettåriga restgrödor från jordbruket. Material som håller i generationer, säger Lars Keller, vd för EcoCocon Danmark, innan han fortsätter:

– Vi upplever att det fortfarande saknas kunskap på många håll i branschen. Man känner inte till fördelarna med biobaserade byggmaterial eller förstår inte deras potential, – trots de uppenbara fördelarna med material som till exempel halm.

Stabil skolbyggnad som andas

På Feldballe Friskole är det framför allt de biobaserade halmelementen från EcoCocon Danmark och den invändiga beklädnaden bestående av finputs av lera som ser till att tillbyggnaden är anpassad för undervisning hela dagen – även i de sista modulerna, där luften i ett klassrum annars kan vara tung.

Trots den goda isoleringen är konstruktionen diffusionsöppen och avger inga skadliga gaser. Det beror bland annat på halmelementen som är Cradle to Cradle Certified® samt lerputsen.

– Biobaserade byggmaterial har naturligtvis många klimatfördelar, vilket är mycket viktigt i den här branschen, men i hög grad handlar det även om fördelar för användarna. När vi talar om barn och undervisning är det viktigt att inomhusklimatet är stabilt och att temperaturer och luftfuktighetsnivåer inte blir för höga, – och det kan biobaserade material bidra till.

Förutom halmelementen sörjer ett annat Cradle to Cradle-certifierat material – Troldtekt akustikplattor – för god akustik och ett stort lugn i rummet. De träbaserade akustiktakytorna harmonierar dessutom med både väggar, socklar och fönsterlister och binder samman rummet till en helhet. Dessutom är Troldtekt inomhusklimatmärkt enligt Dansk Indeklima Mærkning (inom ramen för Teknologisk Institut) i de bästa kategorierna vad gäller avgasning och partikelutsläpp.

Läs mer om Feldballe Friskole

Europas största kontorsbyggnad är av lera

Medan man på den danska skolan har valt halmelement har man i Tyskland tittat närmare marken. Här har arkitektbyrån haascookzemmrich STUDIO2050 klätt den ekologiska livsmedelsåterförsäljaren Alnaturas huvudkontor i Darmstadt med en yttre fasad av lera. Det är med sina 13 500 kvadratmeter Europas största kontorsbyggnad med denna fasadtyp – och dessutom den första kontorsbyggnaden i världen där geotermisk väggvärme installerats. En jordkanal ser dessutom till att vältempererad luft tillförs från den angränsande skogen.

På insidan flödar dagsljuset in genom stora fönsterpartier, medan trappor och gångbroar skapar förbindelser och understryker byggnadens öppna och generöst utformade karaktär. I taket har man använt Troldtekt akustikplattor som inte bara binder samman byggnadens naturliga uttryck, utan även bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat och effektivt brandskydd.

Byggnaden har erhållit certifieringen DGNB Platinum och har tilldelats Deutsches Nachhaltigkeitspreis.

Läs mer om Alnatura Arbeitswelt

 

Under den danska konferensen Biobaserede Byggematerialer i augusti 2024 deltog Martin Haas, professor, grundare av och partner i haascookzemmrich STUDIO2050, som föreläsare. Under konferenser fokuserade flera presentationer på stampad lerjord som ett möjligt alternativ till betong i framtidens byggnader.

Halm ger bättre inomhusklimat i tysk förskola

Längre nordost – i Seddin i närheten av Berlin – har arkitektbyrån werk A architektur också tittat på de alternativa byggmaterialen. Här ligger förskolan Kita Seepferdchen, som med sitt idylliska läge mellan skog och vatten är ett sagoland för de små – och detsamma gäller inomhus.

2019 fick förskolan nämligen en utbyggnad i form av en innovativ trädgårdsbungalow med lokalproducerad halm som primärt isoleringsmaterial, vilket bidrar till ett balanserat inomhusklimat året runt.

Dessutom bidrar Troldtekt akustikplattorna i det sluttande taket inte bara till en estetiskt tilltalande upplevelse inne i byggnaden, utan även till att reglera ljudet av lek och därmed skapa en behaglig atmosfär för både barn och pedagoger.

Läs mer om Kita Seepferdchen

Läs fler artiklar om hållbarhet inom byggande