Framtidens soldater bör vara navet i den kommande moderniseringen av kaserner
Fokus ska ligga på både byggteknik och psykologi när kasernerna i Danmark ska moderniseras under de kommande åren. Det menar Dansk Industri, som har tagit initiativ till att koppla samman branscher och sektorer i syfte att förbättra villkoren för de danska soldaterna.
De danska kasernerna står långt fram i kön när försvarsuppgörelsens 195 miljarder kronor ska fördelas. Pengarna ska bland annat användas för att modernisera och optimera förhållandena för de danska soldaterna runtom i landet, och just därför bör soldaterna och deras behov vara navet i designprocessen.
Enligt Lise Thomsen, chefskonsult på danska Forsvar og Sikkerhed, är det helt avgörande att bygga broar mellan byggbranschen, försvaret och humanistiska experter för att försvaret ska kunna uppnå målet med långsiktigt hållbara lösningar som gynnar de anställda.
– Det finns många intressen som spelar in när det gäller modernisering av kaserner. Våra medlemsföretag har massor av kunskap och det har även försvaret. Gemensamt för alla parter är intresset för att förbättra förhållandena på kasernerna. Därför ställer vi oss till förfogande och hjälper till att underlätta samarbetet så att medlen används på bästa sätt, berättar hon.
De första stegen i arbetet har tagits tillsammans med danska Forsvarets Ejendomsstyrelse. Formatet är en serie workshops om framtidens kaserner där relevanta aktörer inom området kan komma med sina bidrag till allt från arkitektur och akustik till digitalisering och mångfald.
– Även om vi befinner oss i ett tidigt skede av processen kan vi redan skönja vissa mönster. I synnerhet handlar det om hållbarhet, digitalisering och samarbetet mellan olika yrkesgrupper, säger Lise Thomsen.
Bättre flöde och mindre spill
En av yrkesgrupperna som spelar en viktig roll i att uppfylla önskemålen om modernisering av kaserner är arkitekterna, och hos Danske Arkitektvirksomheder är man redo att ta sin del av ansvaret. Det säger vice VD Lars Emil Kragh:
– Arkitekterna spelar en viktig roll i arbetet med att se till att kasernernas yta används på bästa sätt. När vi pratar om kasernbyggnader finns det några olika spår. Vi arbetar bland annat med lager, byggnader, verkstäder, undervisnings- och träningsanläggningar – och inte minst uppehållsrum och sovsalar för de värnpliktiga och övriga anställda. Arkitekternas roll blir att titta på samspelet mellan försvarets olika grenar och människorna som använder anläggningarna, säger han och fortsätter:
– Idag finns det många outnyttjade kvadratmeter på kasernerna och det är långt mellan de olika funktionerna. Där kan arkitekterna hjälpa till att skapa ett bättre flöde och optimera de befintliga ytorna.
Även om det inledande arbetet redan är i full gång och de första rekommendationerna så smått börjar ta form så blir Lars Emil Kragh förvånad över avsaknaden av en – enligt honom – ganska viktig parameter: användarna.
– Det är viktigt att komma ihåg att framtidens soldat kanske har andra förväntningar än de som varit tidigare. Bara det faktum att tjänstgöringstiden förlängs ställer krav på de fysiska ramarna för soldaterna – de ska ju helst vara redo. Därför gäller det att skapa rätt miljöer för människorna som framöver ska använda kasernerna. För mig är det en väsentlig förutsättning för att skapa det bästa försvaret.
Hjälp från alternativa experter
I Försvarsuppgörelsen från 2023 lägger regeringen inte bara upp omfattande modernisering av kasernerna. Man planerar också att nästan tredubbla värnpliktstiden från fyra till elva månader. Enligt Lars Emil Kragh blir den förlängda militärtjänstgöringen avgörande för hur moderniseringen bör se ut, särskilt om man vill behålla rekryterna även efter värnplikten.
– Med tanke på att årskullarna blir mindre och värnplikten blir längre är det verkligen viktigt att skapa en miljö som de värnpliktiga vill stanna kvar i om vi i framtiden ska ha ett starkt försvar. Här tror jag att arkitekterna kan bidra genom att tänka betydligt mer på användarengagemang och fokusgrupper, säger Lars Emil och fortsätter:
– De bästa arkitektkontoren har redan börjat tänka i alternativa banor och involvera sociologer, psykologer och antropologer för att sätta fokus på trivseln i byggnader. Det räcker inte att energioptimera och digitalisera, vi måste även tänka på ett bra inomhusklimat, bättre möjligheter till återhämtning och egentid. Dessutom ökar andelen kvinnor i försvaret och därför är mångfald också ett relevant tema att beakta.
Hos DI instämmer man. Här ser man också behovet av ett helhetsinriktat tillvägagångssätt.
– Syftet med våra workshops är just att få in så många perspektiv som möjligt och etablera ett samarbete mellan olika aktörer som kompletterar varandra. Vi tror att det finns många fördelar med att samarbeta kring detta – både inom de privata företagen, stora som små, och med Forsvarets Ejendomsstyrelse, säger Lise Thomsen och fortsätter:
– Vi är ju inte det enda landet i världen som står inför utmaningar med gamla anläggningar som inte lever upp till dagens standard. Men vi är garanterat det enda landet just nu där vi kan bana väg för att tillsammans utveckla nya, genomtänkta lösningar. Det borde ge vissa fördelar – även på lång sikt.
Det inledande arbetet pågår fortfarande och det finns fortfarande tid för parterna att lära känna varandra, klargöra olika behov, prioritera och skapa sammanhang.
Om du vill dela med dig av dina funderingar är det fortfarande möjligt att bli en del av samarbetet. DI:s genomförande av workshops fortsätter och är öppna för alla som vill delta och dela med sig av sina kunskaper. Läs mer och anmäl dig här.