Moderniserade kaserner ska säkra framtidens försvar

Mögel och otäta fönster är vardagen för många danska soldater. Men med försvarsuppgörelsen på 155 miljarder kronor under en tioårsperiod finns det, enligt Rambøll, hopp om att skapa bättre villkor för de danska soldaterna – med fokus på återvinning, modulbyggande och den totala klimatredovisningen.

07.01.2025

Arbete, träning, återhämtning, fritid och privatliv. Livet på de danska kasernerna rymmer mycket mer än bara krut, kulor och militärutbildning. För många av Försvarets anställda är kasernerna deras primära uppehållsplats, både när man är på jobbet och när man har ledigt. Därför är det också helt avgörande att kasernernas fysiska inramning stödjer de behov som danska soldater har – oavsett om de har på sig uniformen eller inte. Det säger Trine Bindslev Tree, Senior Sustainability Consultant på Rambøll:

– Försvaret är en viktig del för vår gemensamma säkerhet och samtidigt är kasernerna både arbetsplats och hem för väldigt många människor som spelar en viktig roll för just vår säkerhet. För att våra soldater ska kunna prestera måste vi sträva efter att ge dem de bästa förutsättningarna, säger hon och fortsätter:

– En plats där det är skönt att vara, träna och återhämta sig. Där det finns plats att dra sig tillbaka, där inomhusklimatet är behagligt och där akustiken ger mer lugn än störningar. Att vara värnpliktig eller försvarsanställd ska inte vara något ”man måste uthärda”, det ska vara en arbetsplats man vill vara på.

Dansk Industri har föreslagit att försvaret, DI och en expertgrupp bestående av arkitekt- och konsultföretag ska utarbeta ett övergripande manuskript för hur man ska ta sig an den stora anläggningsuppgiften. Tillsammans med sina kollegor på Rambøll Danmark A/S har Trine Bindslev Tree ställt sina kunskaper och rådgivning till förfogande för försvaret, i syfte att sätta nya standarder för danska kasernbyggnader.

Förutom att få bukt med de uppenbara utmaningarna som mögel och otäta fönster är det enligt ingenjörs-, arkitekt- och konsultföretaget även nödvändigt att titta på hur kasernerna kan optimeras och anpassas till de krav som ställs idag och i framtiden. Både ur ett säkerhetsmässigt, mänskligt och hållbart perspektiv.

Med fokus på balanserad förbrukning

I arbetet med att göra kasernerna attraktivare pekar Trine Bindslev Tree på vikten av att tidigt i processen anamma ett holistiskt förhållningssätt till hållbarhet.

– Det speciella med kasernerna och militären är att det är en materieltung institution och det är mycket förstörelse kopplade till den militära verksamheten. Därför måste vi ha extra fokus på de områden där hållbarhet kan implementeras, så att vi skapar en form av balans. Inte bara på miljösidan, utan även när det gäller social och ekonomisk hållbarhet.

Den balansgången kan bli svår, men den är samtidigt nödvändig för att moderniseringen ska lyckas. Dansk Industri har föreslagit att man sätter samman en expertgrupp bestående av försvaret, arkitekter och konsultföretag som tillsammans ska utforma ett manuskript för de kommande kasernbyggena och den idén välkomnar man på Rambøll.

– På Rambøll har vi många års erfarenhet av stora anläggningsuppdrag som kräver expertis inom både bygg, försörjning och infrastruktur och precis som med liknande stora offentliga byggnader har vi möjlighet att vara med och sätta nya standarder, berättar Trine Bindslev Tree och fortsätter:

– Det finns inte en lösning som passar för allt och det blir nödvändigt att kompromissa på varje enskilt projekt när vi talar om krav på miljöavtryck och inomhusklimat, men det är viktigt att vi har det samtalet innan projektet dras igång, så att vi kan göra kloka val och komma ihåg vårt gemensamma ansvar.

 

Återvinning och modulbaserat byggande

Något som kan bidra till att skapa balans – åtminstone i klimatredovisningen – är cirkulärt byggande och användningen av biogena byggmaterial som kommer från biologiska organismer som trä, hampa och andra växter. Även ombyggnationen av befintliga byggnader och återvinning av byggmaterial är viktigt och de lösningarna står högt upp på Rambølls agenda:

– Det kan verka som den enklaste lösningen att börja om från grunden och bygga något helt nytt för att ersätta de dåliga byggnaderna, men särskilt när vi bygger så stora mängder måste vi också fokusera på 2030-målen och fundera på följande: Vad kan vi använda av de befintliga byggnaderna och vad kan livstidsförlängas, återanvändas eller återvinnas? frågar Trine Bindslev Tree och fortsätter:

–  Det är bra att vi har fokus på drift- och energioptimering, men vi måste också titta på koldioxid under byggfasen. Vi kommer oundvikligen att släppa ut kold, men hur gör vi det smartast och på ett så begränsat sätt som möjligt? Det måste vi hitta svaret på redan innan projekten går igång.

Ett sätt att framtidssäkra de nya kasernerna kan vara att tänka in flexibilitet och design för att skilja av ytor. Det kan till exempel ske genom modulbyggnation, skruvfundament, flexibla skiljeväggar och flyttbara toalettkärnor. Det skulle ge försvaret vissa flexibla ramar som inte är bundna till en specifik inredning eller plats, utan kan byggas om och flyttas runt i landet efter behov – och det ger helt nya möjligheter jämfört med de befintliga byggnaderna.

– Vi kan inte förutse alla kasernernas behov, men vi kan hjälpa till med förberedelserna. Det behövs en enorm skalning som vi ska vara med och rusta för. Genom att göra smarta val, förenkla konstruktionerna, designa för att göra det möjligt att skilja av ytor – modulbaserat och cirkulärt – kan vi utveckla en flexibel, robust och hållbar byggnad som kan användas för många olika ändamål och flyttas runt när det behövs. Det är ett helt nytt sätt att tänka kring kasernbyggnad, men det kan mycket väl vara framtiden, avslutar Trine Bindslev Tree.

Läs även våra övriga artiklar i temat om kaserner