Vi släpper in mörkret och lugnet
Svart och andra mörka färger är här för att stanna, och där de tidigare kom till uttryck i mindre detaljer, såsom kuddar, plädar och krukor, kommer nu både mörka golv och svarta tak fram.
Effekten går inte att ta miste på. De mörka nyanserna skapar en alldeles speciell stämning i allt från hotell och restauranger till privata hem.
Vi behöver bara backa några år i tiden för att se livsstilsmagasin och sociala medier i Norden översvämmas med inredningsbilder av kritvita väggar och ljusa möbler. Sedan dess har tyngre material som sammet och mässing gjort sitt intåg, samtidigt som de mörka färgerna har hittat vägen in i arkitekturen. Det finns en tydlig orsak till det menar den danska trendforskaren Rikke Skytte, föredragshållare och inredningsdesigner med ett eget företag samt konsult och föreläsare vid pej gruppen – scandinavian trend institute.
− Under finanskrisen och tiden strax efter inredde vi ljust, lätt och nordiskt med naturliga material som trä, skinn och papper. I takt med att krisen har dragit förbi, har vi fått ett överflöd och kan blicka mot de varmare klimaten för inspiration, och sedan dess har vi börjat att ta in de mörka, brända färgerna, som till exempel svart, mörkt rödbrun och dammgrå, berättar hon.
Vi börjar smått
”Smått men gott” har under många år varit ett tydligt mantra för nya trender inom nordisk arkitektur. Därför framträdde den mörka trenden också till att börja med primärt hos mindre inredningsdetaljer som kuddar, plädar och krukor. Med tiden har dock svart och andra mörka färger erövrat nya områden.
– I dag är en av de största trenderna i privata hem att ha minst en vägg i en mörk färg, men vi ser en allt starkare trend där människor också inreder med större mörka inslag som svarta eller mörkgrå kök, och svarta eller mörkgröna tak och golv. Det ger en alldeles unik känsla av trivsel och intimitet, berättar Rikke Skytte.
Låt lugnet lägga sig
Men det är inte bara i privata hem som de mörka färgerna har tagit plats. Trenden har också givit genklang i bland annat hotell- och restaurangbranschen, och det finns en särskild orsak till det:
– Svart och mörka nyanser skapar generellt sett inte bara förutsättningar för ro och fördjupning. När vi kommer in i ett rum med mörka material så sänker vi rösten helt automatiskt, och det är en vinst för framför allt restaurangbranschen, som ofta kämpar med stora ljud- och akustikproblem, säger Rikke Skytte och fortsätter:
– Hotellbranschen har också följt med trenden – ett av de bästa exemplen är Hotel At Six i Stockholm. Där är det mycket tydligt hur de mörka rummen och tunga materialen som marmor och mässing skapar en helt unik känsla av intimitet och närvaro, fortsätter hon.
Mer än en fluga
Ber man trendforskaren Rikke Skytte att blicka framåt är svaret tydligt: Valet av mörka material har kommit för att stanna.
– När vi investerar i mörka soffor, tak och kök, element som byts ut sällan, är det ett tydligt tecken på att trenden har bitit sig fast.
– I större byggnader finns det fler metoder för att arbeta med mörka färger i arkitekturen. Man kan tänka över materialvalet och exempelvis välja ett svart tak eller en mörk, flytande betongstruktur på golvet, som sedan kompletteras av stenmaterial och ton-i-ton-färger. Ett annat sätt är att leka med ett mörkt formspråk genom exempelvis rundade dörröppningar och pelare. Oavsett vad är det viktigt att komma ihåg att ett mörkt materialval fungerar bäst i större rum, berättar Rikke Skytte.
Rikke Skytte,
trendforskare, föredragshållare och inredningsdesigner med ett eget företag samt konsult och föreläsare vid pej gruppen – scandinavian trend institute.