Från dåtidens betongelement till framtidens bostadsbyggande

Att ett betonghus från DDR kan vara mer än en relik från det förflutna bevisas nu av ett nytt flaggskeppsprojekt. I Aschersleben har det lokala bostadsbyggföretaget lyckats förvandla ett gammalt betonghus till en modern bostadsbyggnad med liten miljöpåverkan.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i bostadsbyggnader

Ofta väljer byggherrar att riva gamla, slitna byggnader och ersätta dem med nybyggd arkitektur. Men Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH valde en annan väg. 

Istället för att jämna en av de gamla DDR-relikerna från 1970-talet med marken beslutade företaget sig för att sanera byggnaden på Kopernikusstraße i Aschersleben. Med hjälp av miljöåtgärder och innovativa lösningar har bostadsbyggföretaget lyckats skapa det första CO2 -neutrala och nollenergi-flerfamiljshuset i en betongbyggnad  i Tyskland.

– Vi ville skapa något nytt av den befintliga konstruktionen. Det var viktigt för oss att bevara den ursprungliga byggnaden på Kopernikusstraße och renovera den solida grunden så att byggnaden kommer att vara ett vackert hem för våra hyresgäster i minst 50 år, förklarar Mike Eley, VD för Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH.

Optimalt utnyttjande av resurserna

För att skapa en i det närmaste nollenergibyggnad – och med tanke på den tyska regeringens mål att Tyskland ska vara utsläppsneutralt senast 2045 – har en stor del av taket och fasaden på bostadshuset klätts med solpaneler.

Det innebär att de boendes energiförbrukning i form av värme och el huvudsakligen täcks av den egna produktionen från en förnybar energikälla som monterats direkt på byggnaden. Solceller täcker cirka 60 procent av byggnadens energiförbrukning, resten kommer från en regional elleverantör med garanterat klimatneutral el. För Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH var det viktigt att tänka klimatmedvetet:

– Vi ser framtiden i nollenergihus och grön el. Detta bostadshus visar vilken stor potential som finns dold i de gamla byggnaderna och hur man kan skapa klimatvänliga och attraktiva bostäder med innovativa idéer. Det var även viktigt för oss att använda byggmaterial som är Cradle to Cradle Certified® för att inte lämna kvar något ”farligt avfall” till framtida generationer, förklarar Mike Eley. 

De valda lösningarna är inte bara klimatmedvetna. De påverkar även hyran för de boende på Kopernikusstraße 10–14 som följer en helt speciell hyresmodell. Här erbjuds hyresgästen en garanterad fast hyra med fem års fast energiavgift som omfattar alla kostnader för boende, värme, vatten och el till ett belopp av 11,50 euro per kvadratmeter för bostäder utan hiss och 12 euro per kvadratmeter för bostäder med hiss.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i bostadsbyggnader

Färre bostäder men högre kvalitet

Transformeringen av bostadshuset i Aschersleben betraktas som ett pilotprojekt för framtidens boende. Detta är särskilt banbrytande för de tyska provinsområdena, där hela kvarter med betonghus som står tomma plattbyggnadsblock utgör ett stort problem.

Precis som Danmark kämpar Tyskland med att binda invånare på landsbygden, och denna demografiska förändring har beaktats vid ombyggnaden på Kopernikusstraße: Antalet hyreslägenheter minskades från 60 till 22 och bostadsytan från 2 843 till 1 773 kvadratmeter.

Genom att minska antalet bostäder har Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH skapat attraktivare bostäder med bättre utnyttjande av planlösningen i form av stora bostäder och rymliga balkonger som bättre uppfyller dagens hyresgästers krav och förväntningar.

Dessutom har man lagt stor vikt vid ett modernt och smart inomhusklimat med ett värmesystem baserat på soldrivna infraröda paneler och Troldtekt akustiktak som passar perfekt till övrig inredning.

Troldtekt-plattorna består av trä och den CO2-reducerade cementtypen FUTURECEM™. FUTURECEM utnyttjar synergin mellan kalcinerad lera och kalkfyllnadsmedel. Detta gör det möjligt att ersätta en del av den brända cementklinkern som utgör en avsevärd del av cementens CO2-avtryck. 

Troldtekt akustikplattor baserade på FUTURECEM har därför ett CO2-avtryck som är 26 respektive 38 procent lägre under akustikplattans hela livscykel än Troldtekt akustikplattor baserade på traditionell grå eller vit cement.

Photo: Olaf Wiechers

Världens första C2C LAB i Berlin 

Transformeringen av gamla betongbyggnader sker på flera platser i Tyskland. Ett annat exempel är världens första C2C LAB i Berlin, som fungerar som utbildningscenter, föreningskontor och ”living lab” för byggmaterial som är Cradle to Cradle Certified®.

Här är det inte soffor och matbord som fyller rummen, utan cirkulära byggmaterial och gröna väggar för att rena luften.

– Vi är stolta över att ha genomfört världens första sanering enligt Cradle to Cradle-principen med vårt C2C LAB och därmed kunna visa hur Cradle to Cradle fungerar i praktiken. Med C2C LAB har vi förverkligat ett unikt pilotprojekt som förhoppningsvis kommer att fungera som inspirationskälla i många år framöver, säger Tim Janßen, VD för Cradle to Cradle e.V., i samband med invigningen av C2C LAB 2019.

Den 400 kvadratmeter stora byggnaden uppfördes ursprungligen 1986, men renoverades senare till det kunskaps- och utbildningscenter den är idag. Förutom ett ”living lab” där arkitekter kan uppleva och experimentera med de certifierade byggmaterialen och cirkulära materialflödena är även själva byggnaden värd ett besök om man är intresserad av att integrera hälsosamma material i äldre byggnader. Troldtekt är partner till C2C LAB, och vid renoveringen av den gamla byggnaden användes flera av Troldtekts akustiklösningar.

Läs mer om C2C LAB