Från företag till bostäder: fem framgångsrika förvandlingar

Det kan både kräva färre resurser och tillföra en hög designfaktor när byggherrar bevarar och renoverar istället för att bygga nytt. Ta en titt inuti en rad estetiska privatbostäder i Sverige, Danmark, Tyskland och England. Gemensamt för dem är att ägarna har omvandlat tidigare kommersiella byggnader – och kompletterat med Troldtekt akustiklösningar.

17.05.2024

Även om det ofta är mindre klimatpåverkande att bygga om och renovera, krävs det ett omfattande arbete för att omvandla nedlagda kommersiella byggnader till moderna bostäder: vilka material är robusta och hälsosamma nog att bevara och var behöver man nytt? Finns det dolda risker i den gamla byggnaden?

Omvänt gör omvandlingarna det också möjligt att bevara ursprungliga detaljer. Det kan vara gamla träbjälkar, speciella kakelplattor eller råa tegelstenar som ger byggnaden själ.

Nedan kan du låta dig inspireras av fem projekt där arkitekterna har kommit med sina förslag på hur man hittar balans mellan det nya och det ursprungliga. I alla fem fallen är det fråga om industribyggnader som har blivit bostäder. Gemensamt för bostäderna är att nya Troldtekt akustikplattor har lagts till som en del av den karaktärsfulla interiören och för att skapa behaglig akustik.

Photo: Olaf Wiechers, arkitekt

#1

Moderna hem i en tidigare lada (Trebbin, Tyskland)

Den tidigare ladan i närheten av Berlin, som nu rymmer en familj på tre, är en del av en trelängad gård från omkring 1910. Byggnadens konstruktion var välbevarad och de gamla träbjälkarna fungerar nu som grundstruktur för rummen. Trä är ett genomgående material och i den mellersta delen syns ladans ursprungliga bjälklag.

Vardagsrummet har en takhöjd på hela nio meter och en över fyra meter hög laddörr i mörkt trä har bevarats. För att även få god akustik i rummet har en stor väggavel klätts med Troldtekt i naturträ, medan man har valt svartmålad Troldtekt i taket. Trä är den primära råvaran i akustikplattorna som matchar övrig inredning fint.

Se fler foton och läs mer

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA

#2

Dramatisk inredning på tidigare mejeri (Køge, Danmark)

Ett danskt par som även driver inredningsföretag drömde om att förvandla en gammal industribyggnad till en kombinerad bostad och arbetsplats. Valet föll på det tidigare Vallø Mejeri vid Køge söder om Köpenhamn. Flera av mejeriets detaljer har bevarats – bland annat de vita kakelplattorna i huvudrummet. Hålen i taket, som tidigare var avsedda för nedhängda mjölksilor, har blivit till runda glasgolv som ger en fin förbindelse mellan våningarna.

Grå Troldtekt akustikplattor har valts som tak i det stora rummet och ger avsevärt bättre akustik i det råa rummet. Troldtekts karaktär och struktur passar både industriella rummet och tillgodoser även en önskan om att skapa en vänlig atmosfär i huset.

Se fler foton och läs mer

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i privatbostäder

#3

The Barnhouse, ett exklusivt långhus (Kristianstad, Sverige)

Bostaden är en gammal lada som är cirka 400 kvadratmeter stor och har hela åtta meters takhöjd. Den har ägarna nu förvandlat till ett exklusivt långhus. Förutom att det fungerar som ett hem kan platsen även bokas för möten och konferenser. Dessutom tillverkar paret specialdesignade möbler.

Designfaktor är ett nyckelord i The Barnhouse, där lokalt trä är ett genomgående material. Till taken har paret valt en svartmålad variant av designlösningen Troldtekt line, som visuellt förlänger rummet med långa spår frästa i akustikplattornas yta.

Se fler foton och läs mer

#4

Kreativt och visionärt i nedlagd lada (Norfolk, Storbritannien)

I en fascinerande ombyggnad har denna nedlagda lada förvandlats till ett familjehus med fyra rum. Huset har utvändigt en lugn fasad av korrugerad plåt och tak med vertikala lameller i lärk. Inuti sträcker sig bostaden över två våningar på ladans ursprungliga 450 kvadratmeter.

Med en stor och rymlig interiör behövde arkitekterna hitta en ljudabsorberande lösning för att undvika dålig akustik. Valet föll på vitmålad Troldtekt i alla bostadsrum samt vid den 15 meter långa poolen, som är ett centralt designelement i den tidigare ladan.

Se fler foton och läs mer

#5

Passivhus i 300 år gammal gård (Hudiksvall, Sverige)

Stenberg i Hudiksvall är en gård där det har bott människor sedan 1700-talet. Nu har den omvandlats till åtta lägenheter som är uppförda enligt passivhusstandarden.

Enligt byggherren Klas Boman från Boman & Compani är målet med vårt projekt att visa hur man kan bygga och bo med lågt CO2-avtryck och att det är möjligt att bygga så att husen håller i 300 år till. Alla material är utvalda ur ett livscykelperspektiv, uppger man.

Innerväggarna är i kryssfanér av björk och till taket i sex av de åtta lägenheterna har man valt designlösningen Troldtekt line. Det är viktigt med bra ljudabsorption eftersom takhöjden på vissa ställen är över sex meter och golven är i betong och ek.

Se fler foton och läs mer

Bostadsomvandlingar med potential

  • Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD) vid Ålborgs universitet analyserade 2020 klimatpåverkan från material till 60 nybyggda byggnader. Medianvärdet för denna så kallade inbäddade klimatpåverkan var 7,1 kg CO2e/kvadratmeter/år.
  • Under 2022 har Rådet for Grøn Omstilling gått igenom åtta omvandlingar. Här är den inbäddade klimatpåverkan i alla fall lägre än BUILD-rapportens värde för nybyggnation. Det är viktigt att understryka att inget av de fem exemplen i artikeln här ovan ingår i analysen.
  • Ett tidigare kloster på Østerbro (Köpenhamn) har till exempel byggts om till 29 seniorbostäder. De nya material som används i omvandlingen har en inbäddad klimatpåverkan på 2,95 kg CO2e/kvadratmeter/år – alltså 59 procent lägre än medianvärdet för nybyggnation.
  • Jämförelsevis ställer Bygningsreglementet i Danmark krav på att nya byggnader på över 1 000 kvadratmeter maximalt får ha en klimatpåverkan på 12 kg CO2e/kvadratmeter/år.
  • I standarden Den Frivillige Bæredygtighedsklasse (den frivilliga hållbarhetsklassen) är gränsen 8 kg CO2e/kvadratmeter/år

Fler artiklar på temat renovering och omvandling

Se fler aktuella teman