Gård från 1700-talet har omvandlats till energieffektiva bostäder

Stenberg i Hudiksvall är en gård där det har bott människor sedan 1700-talet. Nu har den omvandlats till åtta lägenheter som är uppförda enligt passivhusstandarden, där man i imponerande grad har tänkt på energioptimerade lösningar.

30.05.2024

I östra Sverige i Hälsingland ligger gården Stenberg vid Hudiksvall, där Klas Boman har arbetat fram tills för ett par år sedan. Nu har gården förvandlats till bostäder efter en större omvandling av platsen.

– – I 40 år har gården fungerat som arbetsplats för mitt tidigare företag, men när vi sålde företaget 2017 stod vi med 800 tomma kvadratmeter. Då bestämde vi oss för att skapa bostäder av de gamla kontorslokalerna, berättar Klas Boman, ägare av Boman&Compani.

Idag rymmer gården åtta lägenheter, varav tre är helt nybyggda och fyra totalrenoverade. I den åttonde lägenheten bor Klas Boman med sin familj. Totalt är det 1 254 kvadratmeter boyta, och den största lägenheten är på 243 kvadratmeter och den minsta på 116 kvadratmeter.

Alla lägenheter har sålts som andelsbostäder och har varit bebodda sedan mars 2022.

 

Återanvändning och passivhusstandard

Målet med projektet i Stenberg är att visa hur man kan bygga och bo med lågt koldioxidavtryck – och att det faktiskt är möjligt att bygga så att husen håller i 300 år till. Alla material har därför valts utifrån ett livscykelperspektiv och bostäderna är byggda enligt passivhusstandarden.

Passivhus är lågenergihus som är mycket välisolerade så att de kan värmas upp med solvärme och den energi som de boende själva genererar.

Det har även inneburit att hantverkarna har behövt utbildas i att bygga utifrån krav på miljö- och klimatförhållanden samt rätt materialval.

– Vi började med att utbilda de hantverkare som skulle vara aktiva på byggarbetsplatsen. Före utbildningen skulle de svara på frågor så att vi kunde göra utbildningen så bra som möjligt.

I projektet har så mycket som möjligt återanvänts. Från det äldsta huset på gården – en timmerstuga från mitten av 1700-talet – har vi till exempel återanvänt timret till en ny fasad.

Fokus på energioptimering

Klas Boman berättar att valet att bygga mindre miljöbelastande även skulle gälla för fastighetens energilösningar. Det långsiktiga målet i Stenberg är att vara självförsörjande med energi och idag är gården cirka 60 procent självförsörjande.

– Stenberg är ett levande experiment. Målet med hela projektet är att visa vad som är möjligt. Projektet är vår ”återbetalning” till miljön för den mängd CO2 vi har använt. Vi har 270 kvadratmeter solceller som genererar 65 kWp, vilket motsvarar drygt hälften av vår totala förbrukning. Dessutom har vi flera batterilösningar, vilket ger oss nästan 500 kWh lagringskapacitet.

kWp står för Kilo Watt Peak och är ett uttryck för solcellsanläggningens maximala kapacitet.

– Den totala kapaciteten innebär att vi är självförsörjande i flera dagar om strömmen går. Energilagring ger oss möjlighet att byta ut dyr el mot billigare el. Vi laddar batterierna när elpriset är högt och använder den när elen är dyr. Det ger stora besparingar, säger Klas Boman och tillägger:

– Stenberg är unikt ur många perspektiv. Ambitionen att bygga för ytterligare 300 år åtföljs av en energilösning som ligger i framkant.

Under sommaren 2023 fick Stenberg åtta gemensamma elbilar som ingår i energilösningen för hela fastigheten. Bilarnas batterier ska aktivt användas för att lagra solenergi och köpa el när dagspriset är som lägst. Den lösningen är den första i sitt slag i Europa.

Övervakning av bostädernas förbrukning

Alla lägenheter värms upp med värmepump. Golvvärme har installerats i sex av lägenheterna, medan två av lägenheterna har golvvärme i kombination med radiatorer. Dessutom finns det en gemensam varmvattenproduktion.

– Vår energilösning ger oss goda möjligheter att spara energi, även termiskt. Energipriserna är fastställda för de kommande 24 timmarna. Den kunskapen gör det möjligt med temperaturjusteringar av exempelvis varmvattenberedaren, säger Klas Boman.

Målet är att orkestrera alla resurser optimalt:

– Det innebär att vi kommer att övervaka allt som är möjligt och automatiskt ta ställning till åtgärder beroende på säsong, väder och energipris. Systemet kommer att vara självlärande, vilket innebär att systemet kontinuerligt blir bättre på att optimera.



Troldtekt är effektivt och estetiskt

Invändigt har man valt Troldtekt akustikplattor i sex av de åtta lägenheterna. Det är viktigt med bra ljudabsorption eftersom takhöjden är mellan 3,4 och 6,5 meter och golven är i betong och ek. Här utmärker sig Troldtekt genom att absorbera ljudet mycket effektivt.

Designlösningen Troldtekt line i naturgrå passade bra till våra björkplywoodväggar och de grå betonggolven. Enkelhet, raka linjer och en tydlig design går igen i alla lägenheter. De rena linjerna är faktiskt en gemensam nämnare, säger Klas Boman med hänvisning till de längsgående spåren i Troldtekt line. Han tillägger:

– Troldtekt är fantastiskt på flera punkter. Cradle to Cradle-konceptet som Troldtekt följer är imponerande och inspirerande, och tillsammans med de goda produktegenskaperna samt snabb och enkel montering var valet självklart,säger Klas Boman.

 

Se fler bilder på Stenberg i Hudiksvall 

Fler artiklar på temat renovering och omvandling

Se fler aktuella teman