Olav de Linde: Förnyelse och bevarande går hand i hand

Fastighetsbolaget Olav de Linde är särskilt känt för sin speciella inställning till byggnadsomvandlingar, vilket bland annat har belönats med Bygherreprisen 2023. Läs intervjun med företagets grundare Olav de Linde, som också berättar om kontorshöghuset Mindet i Århus.

20.05.2024
Photo: Ejendomsselskabet Olav de Linde
Fastighetsbolaget Olav de Linde grundades av Olav de Linde 1974.

Fastighetsbolaget Olav de Linde har i många år gjort sig känt för sina spännande och omfattande byggprojekt i framför allt Århus. Här har företaget förvandlat tidigare industri- och produktionsbyggnader till en ny tidsålder, där behovet i högre grad framför allt kräver attraktiva kontorslokaler.

Olav de Linde har genom tiderna renoverat omkring 1 500 uthyrningslokaler och förvandlingarna sker med stor respekt för det ursprungliga kulturarvet och fokus på att återanvända så mycket som möjligt. Portföljen omfattar flera projekt på Mellemarmen i Århus hamn, Banegårdspladsen, Den gamle chokladfabrik Elvirasminde på Klostergade, kontorsmiljöerna i Frichsparken, Bazar Vest och nu Mindet.

– Med vår pågående omvandling av Mindet i Århus försöker vi skapa ett hus som lever den största delen av dygnet. Vi vill bevara det gamla Århus och därför även bevara de viktigaste egenskaperna i den befintliga byggnaden. Till detta använder vi vårt lager av återvunna byggmaterial som passar in i byggnadens historia samtidigt som vi tillför nytt, säger Olav de Linde, grundare och styrelseordförande i Olav de Linde.

Arbetet med byggnadsomvandlingar har bland annat resulterat i Bygherreprisen 2023, som är ett av de prestigefyllda priserna vid Building Awards. Priset delas ut av fackmediet Licitationen i samarbete med Boligfonden Kuben, och juryn kallar bland annat fastighetsbolaget ”före sin tid”.

Olav de Linde fick dessutom i januari 2024 Realkredit Danmark och branschnätverket Byggesocietetets nystiftade pris, Det Grønne Fyrtårn. Han fick priset för bland annat systematiskt fokus på återvinning av byggmaterial samt omvandlingen av gamla industri-, produktions- och kommersiella fastigheter.

 

Bevara byggnadens egenskaper

När Olav de Linde ska sätta igång med ett nytt projekt börjar arbetet alltid med en grundlig analys av byggnaden:

– Jag brukar säga att jag pratar med byggnaden: Vilka värden finns det? Vilket kulturarv ska bevaras? Vad kommer vi att kunna använda byggnaden till efteråt? Som regel har byggnader rests för en användning och omvandlas till en annan – och det kräver nya tankesätt, säger Olav de Linde, som tillägger:

– För oss är det viktigt att bevara byggnadens ursprungliga uttryck, form och historia. Så när vi har omvandlats framgår det fortfarande tydligt att byggnaden har ett annat ursprung.

Av samma anledning är det viktigt att behålla så många av de befintliga elementen som möjligt.

Fastighetsbolaget Olav de Linde väljer därför noggrant ut de nya material som ska användas i ett omvandlingsprojekt:

– De nya materialens utseende ska vara något vi tycker om och de ska samspela med resten. Dessutom är det viktigt att materialet har mycket lång hållbarhet. Vi gillar inte att byta ofta och vad gäller CO2 är det inte heller meningsfullt. Därför ska material hålla minst 50 år, säger Olav de Linde.

Photo: Erik Nord Arkitekter/Ejendomsselskabet Olav de Linde
Kontorshöghuset Mindet blir med sin höjd på 143 meter ett markant landmärke i Sydhavnskvarteret i Århus. Projektet startade 2022 och förväntas vara klart 2027.

Mindet 6 som framtidens arbetsplats

Ett aktuellt projekt är Mindet i Århus, som håller på att byggas i Sydhavnskvarteret. Ett hamn- och industriområde där Olav de Linde redan har omvandlat flera byggnader på Mellemarmen som ligger intill.

Mindet kommer att bestå av både en befintlig byggnad – ett tidigare spannmålslager från 1926 – i två och en halv plan som förvandlas, samt ett nytt höghus på hela 143 meter. Tillsammans ska det utgöra ett kontorshus med tillhörande stadsrum i form av en takträdgård på taket av den befintliga byggnaden och ett torg på gatuplan som utgör ramen för ”den bästa arbetsplatsen”, som Olav de Linde beskriver det. Samtidigt ska platsen vara öppen för allmänheten med massor av liv och upplevelser.

– Undervåningen blir byggnadens lungor – där man andas. Den kommer att bestå av olika specialbutiker som öl- och vinbarer, galleri, bageri och kaféer – utbud som tilltalar de flesta. Det skapas trivsamma uppehållsutrymmen, både för gäster utifrån och för de upp till 2 000 medarbetare som kommer att få kontorsplats i Mindet, förklarar Olav de Linde.

På första våningen kommer det att finnas cirka 2 500 kvadratmeter träningsanläggningar med gymutrustning samt yoga och pilates. På byggnadens andra våning kommer det att finnas en utgång till takterrassen med uppehållsutrymme med bland annat träd, växter och grönsaksodling. Här kommer även att finnas orangerier att vistas i.

Mellan de två våningarna kommer det att finnas en inskjuten våning där vårdpersonal kan ha en klinik för till exempel sjukgymnastik, massage och liknande.

För att komma till kontorsytorna kan man ta hissen upp i höghuset för 360 graders utsikt. Här skapas moderna kontorslandskap och loungeområden – allt med snygga ytor, berättar Olav de Linde och säger:

– För mig blir Mindet det mest sublima kontorshuset. Huset där man kan få sina önskningar uppfyllda. Man kan börja dagen med att köpa god frukost, svänga förbi gymmet och sedan gå till jobbet. Och kunder eller kollegor kan ta en kopp kaffe med sig upp på takterrassen i ett av växthusen.

Flera spännande omvandlingsprojekt i portföljen

Det är inte bara Mindet som utmärker sig i Olav de Lindes projektportfölj. 2022 slutfördes omvandlingen av den gamla postcentralen på Ankersgade 12 i Århus och platsen är idag öppen för allmänheten med både gym, klättercenter, bageri, kafferosteri, detaljhandel och kontorslokaler.

Den gamla chokladfabriken Elvirasminde på Klostergade i Århus omvandlades på sin tid också från produktionslokaler till främst kontorslokaler, men även gym, kaffebar och butik.

Dessutom står fastighetsbolaget Olav de Linde också bakom flera renoveringar i både Odense och Köpenhamn med bland annat den gamla ångkvarnen Victoria och det gamla spannmålslagret på Havnegade 16 i hamnen i Odense samt Thomas B. Thriges tidigare fabriker i Thrige Firkanten i Odense C med en blandning av kontorslokaler, kafé, bageri, gym, butiksliv och bostäder.

Om fastighetsbolaget Olav de Linde

  • Fastighetsbolaget Olav de Linde grundades av Olav de Linde 1974 och är idag ett av landets ledande fastighetsbolag.
  • Fastighetsportföljen omfattar 521 031 uthyrda kvadratmeter i drift och cirka 130 000 kvadratmeter under utveckling i Århus, Odense och Köpenhamn.
  • Företaget har över 100 anställda i både Århus, Odense och Köpenhamn.
  • Olav de Linde har specialiserat sig på att omvandla befintlig byggnadsmassa till attraktiva kommersiella uthyrningslokaler.

Exempel på projekt med Troldtekt som fastighetsbolaget Olav de Linde står bakom

Troldtekt akustikplattor är ett av de material som fastighetsbolaget Olav de Linde har använt i flera omvandlade byggnader, bland annat i företagets eget huvudkontor i Århus. Här kan du se exempel på några av de projekt där Olav de Linde har använt Troldtekt: