Här kan de boende själva välja återvunna material till sitt kommande hem

I den nya bostads- och byggemenskapen Sjællandsk Muld har de kommande boendena möjlighet att välja återvunnet material och spillmaterial vid uppförandet av sitt hem. Mer makt till de boende ger mer hållbara val, lyder tesen.

31.05.2024
Photo: Almenr
Familjen Badu är en av de totalt 35 familjer som har möjlighet att själva välja återvunnet material till sina nya hem i bostadsgemenskapen Sjællandsk Muld.

I Hvalsø i Lejre kommun håller den nya bostads- och byggemenskapen Sjællandsk Muld på att uppföras och ägarbostäderna är enligt planerna klara för inflyttning i slutet av 2024.

Som ett särskilt koncept kan återvunna material ingå i byggnationen, och här har de 35 hushållen möjlighet att sätta sin egen prägel på vilka material de vill ha i sina framtida hem. Det kan till exempel vara golvplankor av spillmaterial, kökselement i frånskär eller spillmaterial samt återvunna Troldtekt-akustikplattor.

Det är utvecklaren av kollektiv Almenr som står bakom Sjællandsk Muld i samarbete med entreprenadföretaget Enemærke & Petersen och GENBYG. Sistnämnda fungerar som materialbank som hämtar både rester och spillmaterial samt återvunnet material från rivningar. EFFEKT Arkitekter har ritat bostäderna.

 

Ger de boende kontroll

Almenr har en plattform med 15 000 medlemmar som samlar folk som vill bo i en gemenskap – oavsett om den gemensamma nämnaren är på landet eller i staden och med fokus på exempelvis näringsverksamhet, djurhållning eller odling.

– Istället för att bygga på marknadens villkor, där det bara är återförsäljningsvärdet som räknas och material väljs utifrån lägsta gemensamma nämnare har vi valt att göra något annat. De boende bestämmer och de har vanligtvis längre framförhållning eftersom de förmodligen ska bo där i 20 år. Så de flesta väljer material av god kvalitet som även håller sig vackra efter många år och som ger ett hälsosamt inomhusklimat, säger Lars Lundbye, partner och medgrundare av Almenr.

– Att ge de som ska bo där boende möjlighet att påverka materialen i sina bostäder är första steget mot en mer cirkulär byggbransch. För oss är det en spännande väg att gå. Och så är det en tacksam användargrupp eftersom de är mycket miljömedvetna, berättar Anders Sørensen, hållbarhetschef på Enemærke & Petersen.

Färre klimatbelastande val i boendegemenskaper

Almenr försöker återskapa gamla traditioner för hur man byggde för 50–100 år sedan i byggföreningar och -gemenskaper med lokal finansiering och de boende som byggherrar.

– Det har vi återskapat i en professionell ram där vi vill ta bort komplexiteten för de boende och arbeta med en partnerskapsstruktur. På så sätt är både slutanvändare och leverantör i samma båt när det gäller att få projektet att lyckas, förklarar Lars Lundbye och tillägger:

– När man ger tillbaka makten till föreningen uppstår det även mer hållbara val automatiskt. Forskning visar till exempel att boendegemenskaper har 30 procent mindre koldioxidavtryck och 60 procent mindre matsvinn. Helt enkelt för att de boende samordnar med varandra om bland annat gemensamma måltider och gemensam körning.

På frågan om varför Enemærke & Petersen har gått in i ett projekt som Sjællandsk Muld säger Anders Sørensen:

– Vi har en önskan om att flytta fram hållbarhetsagendan, men börja med några överskådliga lösningar. Det ligger lite i vårt DNA att vi gärna vill driva på utvecklingen. Vi får exempel på byggprojekt som utmanar praxis, och det älskar jag. På så sätt avmystifierar vi komplexiteten i exempelvis nya hållbarhetsåtgärder. Det är exemplets makt.

Photo: Almenr
Lars Lundbye framför Fridlev, en annan Almenr bostads- och byggemenskap i Hvalsø.

Återvunna material i bostäderna

Att låta återvunnet material ingå i en bygge på detta sätt är det första projektet i sitt slag. Och återvinning var en del av planen kring Sjællandsk Muld redan från början. Det fanns två utmaningar som man behövde få de boende att acceptera: att materialen inte omfattas av garanti och att de kommer i varierande mängder. Så alla skulle inte kunna få samma.

GENBYG har tagit fram ett tillvalssystem för möjliga återvunna material enligt först till kvarn-principen. Alla material har valts utifrån att de ska vara av dokumenterat hög kvalitet samt enkla att underhålla och reparera.

Det kan till exempel vara Junckers bokgolv, Stykka-kök tillverkade av plywoodspill från produktionen samt Troldtekt akustikplattor.

– Generellt ska vi låta bli att använda material som har kort livslängd och inte går att reparera. Det är viktiga principer som vi som entreprenörer kan bygga vidare på, säger Anders Sørensen.

I processen har workshops hållits med de boende, Almenr, GENBYG och Enemærke & Petersen. Här bestämde sig de boende bland annat för att det inte fungerar med återvinning för osynliga installationer i väggen, men att det inte medför någon större risk vid större ytor i hemmet så länge det är solida material.

– Det är en mer holistisk inställning. Den flexibiliteten är svår inom industriell byggnation, men i vår skala går det att hantera, säger Lars Lundbye.

Om Sjællandsk Muld

  • Bygg- och bostadsföreningen Sjællandsk Muld ligger i Hvalsø i Lejre kommun
  • Sjællandsk Muld vill skapa en levande bostadsgemenskap som förenar modernt liv med ambitiösa, nytänkande lösningar
  • Från slutet av 2024 står 35 nya ägarlägenheter redo för inflyttning samt ett gemensamt hus. De boende har varit med och valt återvunna byggmaterial till sina framtida hem.

Fler artiklar på temat renovering och omvandling

Se fler aktuella teman