Varsam omvandling från kontorsbyggnad till fleranvändarhus
Efter en genomgående byggnadsanalys och varsam renovering med fokus på att minimera klimatpåverkan sjuder den tidigare övergivna kontorsbyggnaden på Njalsgade i Köpenhamn åter av liv.
Historien om Njalsgade 72 i Köpenhamn påminner på många sätt om H.C. Andersens berättelse om den fula ankungen. En anskrämlig och övergiven kontorsbyggnad som trots sin relativt korta livslängd hade lämnats åt sitt öde – att förfalla. Ända fram till den dag då den köptes upp av en tysk kapitalfond och Over Byen Arkitekter fick i uppdrag att blåsa nytt liv i de sju våningarna så att de återigen kunde utveckla sin fulla potential och lokalerna kunde fyllas med liv.
Idag är den uppfräschade byggnaden ett inbjudande fleranvändarhus med många kvaliteter. Det beror huvudsakligen på den varsamma renoveringen som har letts av Over Byen Arkitekter.
Baserat på en grundlig byggnadsanalys tog de fram en genomtänkt plan för hur byggnaden skulle få nytt liv. Det berättar Esben Thorlacius, partner på Over Byen Arkitekter:
— Det var viktigt för oss att välja lösningar som skulle kunna göra byggnaden mer levande och inbjudande. Därför har vi skapat mer liv i byggnadens bottenvåning utan att kompromissa med byggnadens ursprung.
Få ingrepp, stor effekt
Förutom analysen av byggnaden genomfördes även en teknisk inspektion innan renoveringen påbörjades för att klargöra möjligheterna för energieffektivisering och en potentiell DGNB-certifiering.
— Från de allra första screeningarna har vi haft en DGNB-revisor med som hjälpt till att identifiera vilka möjligheter som doldes i byggnaden. Det ställdes mot bakgrund av projektbudgeten, och utifrån det sattte vi upp ett realistiskt mål om DGNB-certifiering på guldnivå, säger Esben Thorlacius.
För att lyckas med målen gällande både effektivisering och certifiering har Over Byen Arkitekter gjort så få ingrepp som möjligt i den befintliga byggnaden för att spara på resurserna. Man har bland annat varsamt renoverat toaletter och kök, målat väggarna i en gråaktig ton för att matcha de befintliga kabelrännorna och radiatorerna och behandlat de befintliga golven istället för att ersätta dem med nya.
— Vi arbetar mycket med befintliga fastigheter och vet vad som väger tungt både ekonomiskt och i koldioxidredovisningen när man renoverar. Golv och radiatorer äter upp mycket av budgeten inom båda områdena, så om vi kan behålla sådant sparar vi mycket och kan använda de resurserna till annat, förklarar Esben Thorlacius.
Målade undertak bidrar positivt till klimatredovisningen
Ett av de ställen där man har behövt installera nytt är runt toaletterna. Här har man installerat nya Troldtekt akustiktak baserade på cementtypen FUTURECEM™, målade i gröna nyanser för att passa in i husets övriga färgpalett.
— I stora delar av byggnaden har vi kunnat bevara de befintliga innertaken, men här var vi tvungna att byta ut dem. Troldtekt baserad på FUTURECEM var en självklar lösning eftersom plattorna lever upp till de krav vi hade angående byggnaden, säger Esben Thorlacius och fortsätter:
— Samtidigt har akustiktaken ett uttryck som passar bra i kontorsmiljöer och de har en ren yta som skapar en del fina övergångar i rummet. Det är även riktigt smart att man kan måla dem precis hur man vill, så att de smälter in i omgivningen på ett naturligt sätt.
I matsalen, som fått ny inredning, finns även vitmålade Troldtekt akustiktak baserade på FUTURECEM.
FUTURECEM är en cementtyp med en andel kalcinerad lera och kalkfiller som ger ett minskat koldioxidavtryck jämfört med traditionell cement. De målade Troldtekt akustikplattorna baserade på FUTURECEM har ett koldioxidavtryck som under produktens hela livscykel är 34 procent lägre än för målade Troldtekt-plattor baserade på traditionell vit cement.
Respekt för det förflutna och framtiden
Over Byen Arkitekter har specialiserat sig på att arbeta med befintliga fastigheter och genom åren har de upplevt ett ökat intresse och en ökad välvilja hos både byggherrar och kunder när det gäller att röra sig i en mer klimatvänlig riktning i samband med renovering.
— Det har länge varit en fast, integrerad del av vår trebenta strategi om att tänka i termer av minskad klimatpåverkan. Vi ser på byggnadens historia, dess hållbarhetspotential och de människor som ska använda den med lika stor respekt – om vi inte har koll på de tre delarna så kommer vi inte att lyckas med projektet. Den agendan köper våra kunder också i allt högre grad, berättar Esben Thorlacius.
Därför förespråkar han även att det är viktigt att stämma av förväntningar tidigt i processen, så att både nybyggnationer och omvandlingar utförs med både det förflutna, framtiden och minimal resursförbrukning i åtanke.
Esben Thorlacius, partner på Over Byen Arkitekter