Därför kommer trä att spela en ännu större roll i byggbranschen

Trä har uppenbara fördelar som byggmaterial. Både för att minska byggnadens miljö- och klimatavtryck, men också för att skapa robusta, hållbara och sunda bostäder. Men det finns flera faktorer som kan leda till ökad användning av trä, förklarar en expert.

21.11.2023

Vårt byggande och vår byggnadsstil speglar de möjligheter och begränsningar som vårt land och landskap historiskt sett har haft. I Norge och Sverige, där grunden är bergig, är kärleken till trä som byggmaterial inte överraskande, och i dag utgör trä 20 procent av de råmaterial som används för byggande i de två länderna. På andra sidan Kattegatt och Nordsjön ligger Danmark med sin lerhaltiga jord, där träet år 2023 bara utgör åtta procent av råmaterialen i byggbranschen. 

– Vi kan se från andra länder att det går att bygga betydligt mer med trä. Men byggandet i Danmark är idag beroende av en hel rad historiska förhållanden. Bland dem finns de som beräknar en byggnad jämfört med statiska beräkningar, till exempel, som i hög grad är vana vid att göra det i betong eller liknande produkter. De är inte lika vana vid att räkna med trä – ännu. Och det, tillsammans med övriga historiska förhållanden, är en stor del av utmaningen på kort sikt, säger Martin L. Petersen, vice ordförande i intresseorganisationen Træ i Byggeriet och även vd för företaget Frøslev Træ A/S.

Men trots att byggtraditionerna motarbetar är Martin L. Petersen full av förtröstan för att vi under de kommande åren kommer att se en ökande andel trä i byggandet.

– Det är ju först de senaste 10–15 åren som vi på allvar har börjat uppmärksamma och tala om träets förmåga att hjälpa till med klimatutmaningarna. Att ju mer vi använder trä i våra byggnader, desto mer CO2-avskiljning har vi. När trädet står i skogen suger det upp CO2. När vi sedan fäller det och använder det i en byggnad har vi ett CO2-lager. Och ute i skogen, där trädet stod förr, har ett nytt träd planterats. Det är en förnyelsebar cykel och trä är det enda byggmaterialet som förnyar sig självt på det sättet, säger han.

EPD:er gör jämförelsen objektiv

Just av denna anledning har trä som byggmaterial fått större medvind i byggandet just nu, eftersom  efterfrågan (och kraven) på större hållbarhet i byggandet vinner mark. Inte minst efterfrågan på certifierat byggande (Svanenmärkt, DGNB, BREEAM och LEED) ökar aptiten på att bygga mer med trä, och kraven på dokumentation i form av miljövarudeklarationer (EPD:er) är också till fördel för trä, säger Martin L. Petersen:

– EPD:er tar hänsyn till hela processen. Som materialproducenter tycker vi att det är fantastiskt eftersom man kan börja jämföra byggmaterial på ett mer objektivt sätt, säger han.

Eftersom EPD:er för byggmaterial med trä ofta klarar sig bättre än byggmaterial baserade på andra material är EPD:er enligt Martin L. också ett verktyg för att synliggöra hierarkin mellan de olika materialen. Här lyfter han fram materialpyramiden, som precis som den kända matpyramiden visar de olika byggmaterialens respektive klimat- och miljöbelastning.

– Materialpyramiden visar vad det är bra att vi använder mer av i byggandet. Vi kan inte nöja oss med att använda trä till allt. Vi kan heller inte nöja oss med att bara använda betong till allt, eller stål till allt. Det måste vara en mix. De flesta byggnader blir bäst när de är hybrider av flera materialtyper, säger han.

Han tillägger att varken EPD:er eller LCA-analyser idag är perfekta eftersom de bygger på att träet ska brännas efter avslutad livstid, där det vanligtvis kan återanvändas. Men han understryker att dokumentation är vägen framåt. 

– Vi har idag en otroligt energisnål produktion av trä här hemma och i hela Europa. Men vi måste bli ännu bättre på att återvinna träet, för då får vi betydligt bättre LCA-analyser, säger han och tillägger att om man använder återvunnet trä i nybyggnation belastar det klimatredovisningen med 0 g/CO2

På väg mot materialpass

Och just när det gäller mer återanvändning och återvinning i byggandet pekar Martin L. Petersen på behovet av att arbeta systematiskt med materialpass:

– Ett stort hinder för återvinningen av byggmaterial idag är att ingen vet exakt vad som finns i de material de river. De nya produkterna idag ska bli dokumenterade med vad de innehåller. Kravet på ett så kallat ”materialpass” blir allt vanligare. Så att våra ättlingar, som ska ta tag i de här materialen och återanvända dem någon gång i framtiden, vet exakt vad som finns i produkterna och vad de är behandlade med, säger han.

Men om det ska komma in mer trä i byggandet måste man också göra upp med gamla vanor i byggbranschen, och enligt Martin L. Petersen finns det flera fördelar med träet som inte alla byggproffs är medvetna om:

– Att bygga med trä ger ofta en snabbare och även torrare byggprocess eftersom man inte har samma problem med betong som ska torka, säger han.

I Norge och Sverige upplever hantverkarna faktiskt också en renare och mindre bullrig byggarbetsplats. Martin L. Pedersen tillägger också att ökad användning av trä ger möjlighet att bygga högre:

– Trä är ju ett lätt byggmaterial. Så du kan bygga högre på befintligt fundament. I London, när man bygger nytt, finns många exempel på att man som tumregel kan få en våning till på sin byggnad när man bygger med mer trä. För man kan nämligen inte bara fortsätta att belasta grunden. Där har de ju tunnelbanor och alla möjliga andra hänsyn att ta, säger han, och tillägger att erfarenheterna från London också visar att byggprocesserna blir kortare eftersom man kan minska antalet tunga körningar med byggmaterial jämfört med betongbyggnation.