Ny simhall i robusta och varma material

I det nya Åbybadet har fokus legat på robusta och varma material, och samtidigt har det skapats en öppen och mjuk övergång mellan de olika bassängerna. Troldtekt har använts som akustiklösning i själva simhallen och lämpar sig just för rum med hög luftfuktighet.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i simhall

I Mölndal söder om Göteborg i västra Sverige har man byggt en ny simhall på samma ställe som det tidigare Åbybadet låg i Åby Arenastad. I det nya Åbybadet finns simbassänger för både stora och små, badland med rutschkanor samt ett spaområde, bastu och café.

Arkitekterna Liljewall har ritat det nya Åbybadet med fokus på robusta och varma material.

Byggnadens fasad består av en hög sockel i rostnyans som passar bra ihop med tegelstenarna som resten av byggnaden är byggd av. De liggande och stående tegelstenarna bildar ett mönster som ger illusionen av balkar och ramar in de vertikala fönstren, medan fönstren tillsammans med fasadens nischer skapar en varierande rytm som havets vågor som följer varandra.

På utsidan är simhallens entré framträdande och inne i entrépartiet guidas besökarna genom entréhallen av ett konstverk som består av diodbelysta kulor av handblåst glas som har skapats av konstnären Frederika Lindner. 

 

Akustikplattor ramar in bassänger

Inne i själva simhallen i nya Åbybadet skapar stående ljusa träpaneler tillsammans med den öppna övergången mellan de olika bassängerna en känsla av pelarsal. Övergångarna är mjuka och markerade genom olika färg- och materialval.

Till exempel har barnbassängen dekorerats med simmande varelser i keramik av konstnären Anita Pauser och man har använt en melerad botten i bassängen. De olika bassängerna omges av en mörkgrå ram av bänkar från vilka man kan iaktta de badande och simmande gästerna. 

Troldtekt akustikplattor har valts som akustiklösning inne i simhallen och har placerats så att de ser ut som en inramning av bassängerna ovanifrån. Akustikplattorna i färgen naturträ ger rummet värme tillsammans med de ljusa träpanelerna, samtidigt som de effektivt absorberar ljudet av plask, skrik och lek samt bidrar till en behaglig upplevelse för besökarna.

Träullsplattorna tål även hög luftfuktighet och är därför en lämplig akustiklösning för fuktiga miljöer som i en simhall.